Служебният министър на икономиката уточни, че ще има трима заместници: Карина Константинова, Яна Балникова и Ирена Младенова

Възстановяването на икономиката е първият ни приоритет. Това каза пред журналисти служебният министър на икономиката Кирил Петков след първото заседание на кабинета, предаде Агенция „Фокус“.

Той уточни, че ще има трима заместници. „Екипът ми е много добър. Абсолютни професионалисти. Всички идват с идеята да бъдат абсолютно прозрачни и професионални хора. Много от тях имат и опит в държавното управление. Имаме и хора от частния сектор. Имам трима заместник-министри: Карина Константинова, Яна Балникова и Ирена Младенова. Това ще е третият път, в който Ирена Младенова е в служебен кабинет“, допълни Петков.

Той обеща, че ще се положат всички усилия да се помогне особено на микро, малките и средните предприятия. По думите му съвсем скоро ще се предприемат конкретни стъпки, които ще бъдат обявени на пресконференция.

Петков обясни, че възстановяването на икономиката е първи приоритет на служебното правителство. „Знаем какви са бюджетните рамки. Ще мислим доста умни и интересни стратегии, които да приложим“, загатна служебният министър.

Той коментира още, че смята, че главната цел на НАП трябва да е в услуга на бизнеса, а не да е бариера. Петков посочи като друг приоритет Плана за възстановяване и развитие.

Стамен Янев се връща на ръководния пост в Българската агенция по инвестиции, обяви още Кирил Петков. Янев заемаше позицията и преди, но за известно време беше заместник на министъра на икономиката Лъчезар Борисов в кабинета „Борисов“ 3.

Петков мотивира решението по следния начин. „В момента е много важно максимално голям опит да се влее обратно в агенцията така, че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем по най-ефективния начин. Опитваме се да имаме инстински успехи“.

Той обясни, че няма специфични критики към досегашната ръководителка на БАИ. Петков акцентира и върху важността българските търговски аташета и БАИ да имат голяма кооперация.

„Ще видите как ще приложим това ефективно. Имаме специална програма за координация, която ще пуснем. Всеки един от аташетата трябва да е представител на първо място на България. Аз съм представител на частния сектор. Не можете да имате хора, които са търговски представители, и да имат други ангажименти. Най-важното нещо е те да представят България и да имаме истински сделки. Ще ви покажем в края на 60-те ни дни позитивни резултати. Ще видите, че не са само общи коментари. Търговските аташета трябва да имат точно измерими резултати, дори за един малък период от 60 дена“, подчерта служебният министър.