„Има такъв народ“ беше емоционален избор, но не са управленска алтернатива и мисля, че това се видя в този един месец, в който работи парламента. Нашата задача е да се покажем като управленска алтернатива и ще работим за това, допълни тя

Служебното правителство не е кабинет за политическа програма и за управление на страната.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Служебният кабинет е замислен в Конституцията като едно преходно управление за кратък период пот време, което трябва да осигури честни и прозрачни избори. Това не е кабинет за политическа програма и за управление на страната. Янаки Стоилов не е отишъл в служебния кабинет с нашата програма за здравна реформа и за това болниците да не са търговски дружества.

Да седнат с министъра на здравеопазването, който представляваше в предишното правителство, с представители на ДПС и при президента Радев да направят проект за реформа в здравната система. Това по Конституция не може да стане и по замисъл и по същност на служебно правителство.

Едно парламентарно правителство е съвсем различно. Там трябва да се състои точно този разговор – какво управление и какви реформи трябват. Да се седне с програми, да се видят червените линии, които никой не иска да прекрачи и да се търси някакво съгласие.

Служебният кабинет е сбор от експерти и професионалисти, които трябва да направят честни избори и да извадят истината за предишното управление.

Кабинет в Народното събрание е политически сбор от програми за управление, реформи и промени в секторите. Тези неща са несравними, за да каже някой: „моделът на служебното правителство можеше да стане в парламента“, заяви Нинова.

„Да правиш правителство за управление е в най-висока степен е практическо занимание. Това Народно събрание, което мина, трябваше да направи временен кабинет с няколко приоритета. Ние смятаме, че това трябваше да направи втората сила – „Има такъв народ“.

Предварително подадохме ръка и предложихме подкрепа при условие на няколко приоритета – спешни социално-икономически мерки, които да минат през актуализация на бюджета, да се направи подготовката за Плана за възстановяване и устойчивост за България, да се изправи в Брюксел и да се защити дългосрочно българският интерес, както и да се направи ревизия на управлението на Борисов. Тези приоритети, които начертахме, бяха надпартийни и нямахме условията на „Има такъв народ“.

Те показаха, че нямата нито потенциала, нито готовност, нито желание да направят този кабинет. Когато третият мандат дойде при нас, ние получихме отказ от трите нови партии. Рискувахме да направим кабинет, да го внесем в парламента, но не желаем след 4 години борба с този модел на управление, да правим правителство, което да е зависимо от този модел. Трябваше си усилието на втората сила“, допълни тя.

Нашата задача е да се покажем като управленска алтернатива и ще работим за това, добави Нинова.

На въпрос как гледа на коментара на ГЕРБ, че БСП са вкарани през задния вход във властта със служебния кабинет, Нинова посочи: „Гледаме като на несериозни коментари“.

Доколкото прочетох в последните дни и представители на ГЕРБ има в служебния кабинет. Нашето представителство в служебното правителство е Янаки Стоилов. Ние го обсъдихме с президента. Той получи предложение да се включи, а Изпълнителното бюро и Националният съвет обсъдиха. Вземаме своите решения в колективните си органи.Представихме Янаки Стоилов, той има сериозна експертиза и мисля, че ще е от полза за служебното правителство“, заяви тя.

„Това е сериозна отговорност, но нашите политически позиции по въпроса за реформата в правосъдната система са всеизвестни, последователни и принципни. Виждаме реформата през закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, нов закон и нова форма на КПКОНПИ и други промени.Янаки Стоилов не е отишъл в служебния кабинет с програмата на БСП да прави реформа в правосъдната система“, заяви тя.

„Конституционният ред, който определя функциите и задачите на служебния кабинет, не предвижда там да се правят политически реформи според това министърът от коя политическа партия е. Работата на служебния кабинет е съвсем друга. Трябва да се извади истината за състоянието в системата, за която отговаря всеки министър, да се ревизират порочни практики, но това не предполага служебният кабинет да прави реформи“, каза още Нинова.

„Янаки Стоилов ще се справи с работата си. Той има качествата да се справи. Не смятам, че това трябва да се използва като аргумент на избори. Хората ще видят, че представителите на БСП са подготвени, професионалисти, честви и са си свършили работата, но не мисля, че това трябва да се ползва в предизборната кампания. Предизборните кампании се състезаваме с идеи и програми и там ще се състезаваме с това кой как вижда развитието на България и на съответните сектори“, добави Нинова

„Ако една партия си сменя програмата на всеки избори, особено ако са през един месец, не мисля, че е сериозна партия. Ние сме принципна, последователна и системна партия и няма да си сменим програмата. Вероятно ще направим промени в тактиката си, така че идеите ни да бъдат по-добре разяснени, да стигнат до хората и да бъдем припознати като по-добрата алтернатива. Мисля, че „Има такъв народ“ беше емоционален избор, но не са управленска алтернатива и мисля, че това се видя в този един месец, в който работи парламента. Нашата задача е да се покажем като управленска алтернатива и ще работим за това“, допълни тя.

По темата за платформата „Социализъм 21 век“ и партията около Жан Виденов, Нинова посочи: „Жан Виденов прави нова лява партия. Всеки е свободен да прави партия и да се опита да влезе в политиката. Вчера това, което се състоя вчера в НДК, е в рамките на БСП. То не е ново и не е отцепване или разделяне в БСП. В БСП винаги е имало различни идейни движения. Това не е нищо ново и може да обогати идейната дискусия в БСП. Чакаме с нетърпение нови идеи от това движение, ще ги обсъдим и може да се получи нещо добро с нови идеи“.

НАП и Агенция „Митници“ през годините бяха използвани като чадър за корупционни практики и бухалка срещу непослушните, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Целта на по-голямата част от българските граждани, които гласуваха на тези избори, беше да се разгради досегашният модел на управление. Няма как средството за постигане на тази цел да бъде колаборация с този модел на управление. Можехме да бавим една седмица и да водим консултации, но това означаваше, че през тази една седмица щеше да продължава да управлява Борисов. Ние щяхме да сме причината моделът да продължи да съществува и да носим риска да представим правителство, което да е в ръцете на този модел. Така нямаше да постигнем целта. По-добре е Румен Радев да поеме управлението със служебен кабинет“,посочи Корнелия Нинова.

„Промените, които прави президентът и след това министър-председателят в различните ведомства са абсолютно логични. Естествена е логичната реакция на ГЕРБ да са против това. Промените са логични и положителни.Ако искаш да започнеш ревизията и промяна в управление, тези промени са логични.

Интересни са промените в Митниците и НАП. Това са двете агенции, които трябва да осигурят висока събираемост и приходи. На България в момента са ѝ необходими средства за антикризисни мерки. Тези две агенции трябва да заработят на максимални обороти за приходи. Те бяха използвани през годините като чадър за корупционни практики, имам предвид Митниците, а другата като бухалка срещу непослушните – НАП. Масовите проверки, които се правеха и натискът върху малките и средни фирми минаваха през НАП, а Митниците осигуряваха чадър на различни бизнес интереси. Промените там са аргументирани“, заяви Нинова.

Ако целта е правителството да осигури прозрачни и честни избори, едно от средствата е да бъдат сменени тези хора, които покриваха канали за купуване, за натиск и манипулации. Тези смени са разбираеми. Кой ще застава на тези постове е решение на премиера Стефан Янев“, допълни тя. По думите ѝ има необходимост пот промяна на хората, които да осигурят промяна на модела.

Притеснява ни не самият Изборен кодекс, а времето, организацията и мобилизацията, за да стане той реалност, обясни Нинова.

„Тревожи ни краткото време, за което трябва да се организират изборите. Политическата ни позиция за машинното гласуване е ясна. Ние винаги сме били за машинно гласуване, но бързите промени в Изборния кодекс и краткото време до следващите избори поставят много въпроси от организационна гледна точка и финансова такава. Това изисква време, добра организация и средства от бюджета, които не са предвидени. Това е притеснителното – не самият Изборен кодекс, а времето, организацията и мобилизацията, за да стане той реалност. Това е голямо предизвикателство пред служебния кабинет и новата ЦИК“, допълни тя.
Тя добави, че вярва, че служебното правителство и ЦИК ще положат усилия да се справят.

Според Корнелия Нинова предложението на Мая Манолова за съществуването на парламентарната комисия за ревизия на управлението, без да има работещо Народно събрание, е правен нонсенс. По думите ѝ смисълът на тази комисия ще е постигнат, когато има повдигнати от прокуратурата обвинения.

Подкрепихме създаването на Комисията за ревизия, участвахме в нейната работа и предоставихме и наша информация, която имахме.Съществуването на парламентарна комисия, извън съществуването на парламент ми изглежда юридически нонсенс. Този процес може да продължи, като всички сигнали, които се подават в комисията, биват предадени на правораздавателните органи. Каквото и да направи тази комисия, за да има ефект и да видят хората, че има резултат от нейната работя, трябва всичко да завърши в прокуратурата с обвинителен акт в съда, ефективна присъда евентуални и носене на отговорност. Иначе тази комисия ще остане само като едно място, където всеки отива и говори. Всичко трябва да приключи в съдебната система. Докато няма парламент е хубаво тези сигнали да се насочват натам. Прокуратурата трябва да се забърза, да се организира и тази информация да се изнася публично пред обществото“, посочи Нинова.

„Започна при нас процесът по номинации за предстоящите избори. Отчели сме грешките, които допуснахме в някои райони. Вероятно ще има промени в листите на някои райони. Ще има промени. Това ще решим на Национален съвет. Ще предложа нов състав на Изпълнителното бюро и Националният съвет ще реши дали да го одобри. ще работим така, че да спечелим. Ако тръгваме на битка, за да сме трети, това е обречени. Един човек и една организация са толкова големи, колкото са големи целите им. Нека си поставим високи цели, за да се мобилизираме да ги постигнем“, допълни Нинова.