Радев обясни, че не иска да мисли за трети избори тази година. Не е добре България да няма парламент. България е парламентарна република. Много е важно да имаме правителство

“ Олигархията е там, където има чекмеджета с кюлчета. Няма хора абонирани за властта. Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция и аз не бягам от тази отговорност“.

Това заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР президентът Румен Радев.

Той подчерта, че винаги се е водил от отговорността за бъдещето на България и по този критерий е подбирал министрите в кабинета, без оглед на техните партийни пристрастия.

Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми – финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност“.

Държавният глава посочи, че този служебен кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България:

„45-ото Народно събрание показа точно тази безпътица“, уточни той.

Хората в служебния кабинет приеха с готовност да изпълняват мисията. С повечето от тях съм работил по един или друг начин, познавам техния професионализъм. Най-важното е да постигна един баланс между професионализъм, отдаденост, отговорност. Това е един кабинет на демократичното единодействие, един модел за излизане от безпътицата, в която се намира България“, коментира Радев.

„Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят благоразумие и отговорност и да съставят правителство. Това, което се случи през 45-ия парламент, е урок за всички партии в навечерието на изборите.

Въпреки всички заложени потенциални бомби под това правителство, аз се надявам, че те ще успеят“, подчерта Румен Радев.

Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и по този начин върза ръцете на служебното правителство. Виждате колко много социални проблеми са натрупани“, категоричен бе президентът.

„Този кабинет е с вързани ръце, трябва да върши огромна по обем работа.Отишлото си правителство абдикира да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин постави служебния кабинет в изключително трудна ситуация, защото това е план, разработван почти година от голям екип към Министерския съвет с много секретна информация, която не бе достъпна на обществеността и забележки от Брюксел, които също не бяха достъпни“, заяви президентът на България.

Радев заяви, че в рамките на дни ще бъде взето решение дали Планът да бъде внесен в този вид, като така всички негови пасиви ще бъдат „хвърлени върху служебното правителство“, или Планът за възстановяване ще бъде актуализиран.

Пред БНР държавният глава заяви, че националната цел е укрепването на държавността: „Очаквам служебното правителство да направи първата крачка в тази посока“.

Няма как олигархията – Васил Божков или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер (Бойко Борисов – б.р.), те дори не се пресичат“, каза Румен Радев в отговор на спекулации, че в правителството, съставено от него, има хора, близки до обвиняемия бизнесмен Божков.

Олигархията е там, където има чекмеджета с кюлчета.

Снимка: БНР