ВКС промени мярката за неотклонение на Десислава Иванчева от домашен арест в парична гаранция от 10 хил. лв. Това стана по време на заседанието по делото, кото се води срещу нея, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Припомняме ви, че Апелативния спецсъд осъди тримата подсъдими съответно на 8 г., 7 г. и 6 г. лишаване от свобода.

Пред медиите Иванчева, която чака първа рожба, заяви, че е със смесени чувства по повод изменението на мярката. Тя добави, че няма възможност да заплати сумата от 10 хил. лв., поради това вероятно ще организира онлайн кампания за набиране на средствата.

Иначе по хода на самото дело:

Върховните съдии отложиха делото, тъй като защитата поиска информация за дисциплинарната проверка срещу председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев.

През април Върховният административен съд върна на Съдийската колегия на ВСС отказа й да образува дисциплинарно производство срещу съдия Ушев. Предложението за проверка беше внесено от председателя на ВКС Лозан Панов, заради съмнения за правилното администриране на делото за изменение на мерките на Иванчева и Петрова от задържане под стража в домашен арест. Промяната на мерките беше отменена от Апелативния спецсъд.

Източник: Frognews