Президентът не е и не може да е архитект на една управляваща коалиция, най-малко, защото не влиза в правомощията ми. Не искам да замесвам институцията в този процес. Това е отговорност на партиите, комантира той

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с „Демократична България“. На тях присъстват съпредседателите на „Демократична България“ Христов Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Не искам кабинет на всяка цена, но настоявам преди да се говори за предсрочни избори да се изчерпят всички опции на диалога около интересите на Българияя. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство с „Демократична България“, предаде „Фокус“.

„Предизвикателствата пред страната изправят НС пред отговорната мисия да съставите по възможно най-бързия начин ефективно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа. Проблемите са известни на обществото – законодателният процес, контрол на изпълнителна власт, изкореняване на лобизма, демонтаж на порочния управленски модел“, заяви Радев.

Президентът обърна внимание към бележките на ЕК по последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. „Изискванията на ЕС непрекъснато растат. Към нас се предявяват изисквания като условия за отпускане на средствата“, добави той. По думите му тук става въпрос не просто за раздаване на пари, това е инструмент за реформи. Радев уточни, че по проблемите, посочени от ЕК, реформите не могат да бъдат решени от служебен кабинет.

„Изисква се парламент с ясна реформаторска воля, изисква активно правителство обединено около общи принципи. Тогава тези средства ще бъдат отпускани и ще има ефект, защото ще доведат до повишен икономически темп на развитие“, каза още той.

„Приветствам ви за решението, че решихте да участвате в диалога с „Има такъв народ“. Не става въпрос за договаряне на личности в един кабинет, това остава отговорност на партията, която ще излъчи кабинета, но е изключително важно партиите, които участват, да постигнат консенсус върху най-важните приоритети на страната, включвайки и това, което ни посочват отвън. България не бива да губи тази възможност. Това не е просто финансиране. Ако не успеем да отговорим на изискванията на този План и не става въпрос, че няма да можем да получим парите, ние не можем да се впишем в новата модерна интегрирана Европа, която гледа към бъдещето“, коментира Радев.

Държавният глава изрази надежда да се намерят общите пресечни точки на приоритети и цели, да се намери разумният компромис и да се състав по възможно най-бързия начин кабинет.

„Не, аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да е архитект на една управляваща коалиция, най-малко, защото не влиза в правомощията ми. Не искам да замесвам институцията в този процес. Това е отговорност на партиите. Настоявам този път, преди да се говори за следващи предсрочни избори, да се изчерпят всички опции на диалога на търсене на консенсус около интересите на България“, добави Радев.

„Плаващите мнозинства много лесно се превръщат в потъващи пясъци“, отбеляза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Това са предизвикателства, които са във фокуса на нашата предизборна програма. На първо място се връща проблема да се подготвим за нова вълна на COVID-19. Трябва отсега да се подготвим. Ние тук сами трябва да казваме нещата, а не да ни ги посочват отвън. Когато вкарват България и корупция в едно изречение това е абсолютен погром за инвеститорите. Намираме се на кръстопът с много предизвикателства. Трябва да имаме редовно правителство. Служебният кабинет е кризисна мярка“, заяви Христо Иванов.

„Българският избирател ни даде сложна задача. Той показа, че очаква ние да поемем своята отговорност. ДБ ще участва със своя принос в това“, категоричен е Христо Иванов. Той допълни, че те имат потенциал и могат да носят своята отговорност. „Много внимателно ще дадем подкрепата си“, обяви той.