„ДПС разпространяваха напълно невярна доктрина по време на цялата предизборна кампания, че едва ли не всичко е наред, че има едни лоши медии, един кръг и световна конспирация, която от 90-те години воюва с ДПС. Никой не воюва с тях”.

Това каза в интервю бизнесменът Иво Прокопиев, предава Fakti.bg.

През миналата седмица председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът от партията Йордан Цонев многократно използваха “олигарх“, „медиен монополист“, „организирана престъпна група“, „НПО рекет“ от трибуната на парламента за създателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев. В отговор, тогава, бизнесменът публикува отворено писмо до лидера на ДПС.

Пред „Нова телевизия“ Прокопиев коментира, че причина за атаките срещу него е независимостта на медиите, на които е създател. Той даде за пример делата, които се водят срещу него и към момента са приключили с оправдателна присъда.

„Това показва, че е било елемент на репресия, за да бъде запушена устата на независимите медии. Целта е медиите, които в дълги периоди бяха единствен опонент на този модел на управление, тяхната легитимност и влияние в обществото да бъде дискредитирана и намалена, ако може през мен и икономически унищожени. В завладяната държава няма място за независими медии“, каза Прокопиев.

„Завладяването на държавата започна от КТБ. Години наред „Капитал“ показваше как там се прави недопустима концентрация на държавни средства, купуват се медии, сраства се съдебна с финансова власт. След това цялото това нещо гръмна с гигантски загуби за вложителите и за българските граждани. Не бяха минали година-две, когато същото нещо започна да се изгражда в държавната Банка за развитие. Едно към едно. Това са два от най-емблематичните примери на завладяната държава и на бездействието на институциите и регулаторите“, допълни Прокопиев.

Според него най-големият проблем е, че заради завладените регулатори и неработещото правосъдие, след разкритията на журналистите не последвали никакви действия освен репресии към тези, които съобщавали фактите. „Към мен, като издател, и към конкретните журналисти“, уточни той.