Тримата европейски депутати от ДПС/ Обнови Европа Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева са изпратили писмо до евродепутати, озаглавено „Провокативен акт срещу малцинствата в България“.

То е по повод поведението на президента Румен Радев, който попита председателя на партията Мустафа Карадайъ коя е неговата „родина-майка“.

Писмото е и до всички либерални партии, членуващи в партията АЛДЕ, либерални комисари и либерални неправителствени организации, съобщиха от партията на сайта си.

„Този акт е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България. Той предизвика вълна от неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите – и не само сред тях – и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на гражданите“.

„Запитването на Радев поставя всъщност под въпрос лоялността на българските мюсюлмани, които са 14% от населението, и пресече червените линии на българския преходен период – етническата търпимост“.

В писмото си евродепутатите отбелязват, че са получени „стотици оплаквания от различни български граждани“ и че  президентът е нарушил чл. 92 от Конституцията, който гласи, че президентът олицетворява единството на нацията.

Партньорите на България в ЕС и НАТО са приканени „да не останат безразлични към тези действия на президента Радев“, които според авторите на писмото „могат да поставят под сериозна заплаха демокрацията в България и етническия мир“.

В заключение членовете нa Европейския парламент пишат, че „целта на президента Румен Радев е да получи подкрепа във вече започналата неофициално кампания за президентските избори, в които той е кандидат от националисти, крайнодесни и радикални елементи в българското общество чрез използване на език на омразата“.

dnes.bg