Отново ще бъде разгледано увеличението на минималната пенсия на 370 лв. от 1 октомври или това за добавка към пенсиите в размер на 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември, както и за увеличението на майчинските за втората година на 650 лв.

Народното събрание трябва да се върне на параграф 1 от актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., където са приходите и разходите в бюджета. Парламентът ще гласува параграфа за трети път, тъй като депутатите трябва да отразят приетите след това решения.

Става въпрос за увеличение на минималната пенсия на 370 лв. от 1 октомври или това за добавка към пенсиите в размер на 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември, както и за увеличението на майчинските за втората година на 650 лв.

Вчера финансовият министър Асен Василев заяви, че парламентът е приел две взаимоизключващи се решения за увеличение на пенсиите и ще трябва да реши кое от тях да бъде отменено.

„Ако говорим да останат 120-те лева, те са по-скъпи с около 200 милиона. Предложението на ДПС е това да бъдат допълнителни приходи от осигуровки, което не е ясно дали ще се случи. Проблем ще бъде, ако останат и двете предложения, защото това означава допълнително около 847 милиона, които определено няма откъде да се вземат“, каза той.

По-късно днес депутатите трябва да разгледат на второ четене и промените в бюджета на НЗОК за 2021 г. В него са предвидени допълнителни средства в размер на 120 милиона лева за справяне с новата вълна от COVID-19.

fakti.bg