От днес в Гърция е отворена онлайн платформата за насрочване на имунизация с трета доза ваксина срещу Covid-19, съобщава агенция АНА-МПА. Мярката касае около 285 000 души с компрометиран имунитет.

Мария Теодориду, която ръководи гръцката национална ваксинационна комисия, уточни, че трета доза може да бъде поставена 6-8 месеца след втората. За имунокомпрометираните третата доза може да бъде дадена още четири седмици след втората, посочи Теодориду.

По думите й третата доза ще бъде от решаващо значение за здравните работници, на които може да бъде даден приоритет, за да се предотвратят вирусни инфекции в болниците и в семейната им среда, а също и за да се избегне ненужно претоварване на болниците при тяхно отсъствие от работа.

Генералният секретар за първичната здравна помощ Мариос Темистоклеус съобщи на брифинг в понеделник, че през последните дни има увеличение на ваксинациите във възрастовата група под 35 години, съобщава още АНА-МПА. 102 000 души са се записали за ваксинация с първа доза през последната седмица, каза Темистоклеус и уточни, че става дума за предимно млади хора.

Друго съществено увеличение се наблюдава във възрастовата група 15-17 години, като през последните няколко дни са били ваксинирани 16 000 тийнейджъри, както и около 13 550 деца на възраст между 12 и 14 години, съобщи Темистоклеус.

Председателката на гръцката национална ваксинационна комисия Мария Теодориду пожела ползотворна учебна година на учениците и призова за ваксинация на децата и тийнейджърите, за да бъде спряно по-нататъшното разпространение на Делта варианта на коронавируса.