Европейската комисия прави нов опит за налагане на един порт за зареждане на електронните устройства и този път това е USB-C. Комисията оправдава хармонизирането с желанието за намаляване на електронните отпадъци и да е по-удобно на потребителите. В съобщението се посочва, че след години на работа с индустрията през последното десетилетие зарядните за мобилни телефони са били редуцирани от 30 на 3. Сега предстои въвеждането на единен стандарт за зареждане за всички подходящи устройства.

С предложението за промени в директивата за радио оборудване се хармонизират интерфейса за зареждане и технологията за бързо зареждане – така USB-C ще се ползва за всички смартфони, таблети, фотоапарати, слушалки, преносими тонколони и портативни игрови конзоли. В допълнение ЕК предлага с устройствата да не се продават зарядни устройства, което цели да повиши удобствата за потребителите и намали екологичния отпечатък, който е свързан с производството и изхвърлянето на такива аксесоари.

Производителите ще трябва да осигуряват релевантна информация относно зареждането на всяко устройство – каква мощност поддържа и дали е съвместимо с технология за бързо зареждане. Следващите стъпки включват приемане на предложението от Европейския парламент и от Съвета чрез обикновена законодателна процедура. След това ще бъде осигурен гратисен 24-месечен период, който ще осигури достатъчно време на индустрията да се адаптира преди регулацията да влезе в сила.

ЕК посочва, че за да имаме наистина универсално зарядно е необходима пълна оперативна съвместимост в двата края на кабела – крайното устройство и зарядното. Според комисията най-голямото предизвикателство е това да се осъществи при устройството и това е целта на днешното предложение. Съвместимостта на зарядните устройства ще бъде адресирана с друга регулация, която ще бъде задействана по-късно през годината.

Повечето устройства вече ползват microUSB или USB-C порт, но голямото изключение са смартфоните на Apple. Компанията все още добави новия интерфейс към своите таблети, но телефоните все още ползват Lightning порт. Според американците налагането на един порт за зареждане ще навреди на иновациите вместо да ги окуражи, което на свой ред ще навреди на потребителите в Европа и по света. Ако Apple обаче реши да заложи само на безжично зареждане няма да има нужда да включва какъвто и да било порт за зареждане в устройствата си.

Източник: Европейска комисия