Проблемът с високата цена на тока не е локален, а на цяла Европа, затова държавата няма как да реагира в случая. Българските домакинства не са засегнати на този етап от скока на цените. Цената на регулирания пазар е ниска и цялата тежест на цените не се поема от гражданите, а от бизнеса и от Националната електрическа компания“.

Това каза пред БНР енергийният експерт Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката в тройната коалиция и бивш народен представител от БСП.

Основната причина е т.нар. „зелена сделка“ и усилията да се премине изцяло към декарбонизиране на производството на енергия. Това означава, че цената на електроенергията в цяла Европа започва от 60 евро, колкото е стойността на тези сертификати. Това е почти увеличението, което се случи сега, допреди няколко месеца цената на българския пазар беше около 55 евро за мегаватчаса, сега е с тези около 60 евро отгоре. Явно това е цената, която всички европейци трябва да платим за зелената сделка„.

В предаването „12+3“ Куюмджиев коментира и темата за инфлацията.

„Инфлацията е признак за раздвижване на икономиката. Тя е предизвикана и от огромното печатане на пари. Това са закъснели реакции на безконтролното печатане през последната година за справяне с Covid кризата. Но всички инфлационни вълни преминават и се връщаме обратно в някаква нова стабилна ситуация. Предстоят трудни месеци, съгласен съм, че държавата трябва да помогне на гражданите максимално. За да се реши генерално въпросът, трябваше отдавна да имаме система за подпомагане на енергийно бедните и да оставим пазарът да регулира цените на електричеството“.

bnr.bg