ДПС ще издигне, утвърди и регистрира свои кандидати за президент и вицепрезидент, реши Централният съвет на партията на онлайн заседание.

Одобрени са още критериите и процедурата за номиниране на кандидати за народни представители за изборите на 14 ноември 2021 година.

Досега движението не е участвало директно в президентския вот. През 2016 година подкрепи Пламен Орешарски на първи тур, а Румен Радев – на втория

”Сред критериите за номинации на кандидати са да бъде избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на Движението за права и свободи и на либерализма“, посочват от ДПС.

От партията допълват, че по време на своето заседание са направили анализ на актуалната политическа ситуация по области и е приета декларация.

В документа се посочва, че партията няма да позволи нито на Румен Радев, нито на Бойко Рашков, да нарушават Конституцията и законите на страната.

”На предходните избори силовият министър на президента Бойко Рашков се включи активно в предизборната кампания и използвайки методите на комунистическия режим, припомни най-ужасяваща част от историята на 20 век. Масово членове и симпатизанти на ДПС, като партийни функционери, кметове или служители в общински администрации, бяха подлагани на непрекъснат полицейски тормоз, извършваха се обиски, арести, в нарушение на законите на страната“, посочиха от ДПС.

В декларацията се допълва, че ДПС е сезирала компетентните органи в Европейския съюз и ще настоява за извършване на обективна независима проверка на всеки един конкретен случай.