Браншова камара „Пътища“ обяви, че фирмите от бранша ще протестират всеки ден пред сградата на Министерския съвет, докато не се постигне споразумение за разрешаване на спора относно неразплатените 930 млн. лв. от държавата.

В отговор Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви, че тепърва започва проверка на договорите за текущ ремонт и поддържане. Заместник-министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков заяви пред БНТ, че е възможно протестът да е политически, тъй като лице на протеста от петък е бил бившият председател на Управителния съвет на АПИ от управлението на ГЕРБ Лазар Лазаров.

Той е изпълнителен директор на браншова камара „Пътища“, която организира протестите и затова беше пред сградата на МРРБ. Председателят на Управителния съвет на камарата Стефан Чайков беше шеф на АПИ по времето на управлението на БСП и ДПС.

Въпреки това ръководството на регионалното министерство иска да води диалог, за да реши проблема по напълно законов начин, а не както се е извършвало до момента, каза арх. Шишков. Той призова фирмите да съдействат, за да се разбере кой е строителят на незаконното строителство на лотове 4 и 5 на магистрала „Хемус“.

Протест до дупка

В понеделник работници от пътни фирми излязоха на четвърти национален протест, след провала на преговорите в петък. Този в протеста се включи и тежката механизация, която блокира центъра на София от 8:30 до 12:30 часа.

Ръководството на браншовата камара и собственици на фирми внесоха отворено писмо до служебния премиер Стефан Янев с искане на диалог по проблемите с неразплатените около 930 млн. лв.

Браншовата камара „Пътища“ и Камарата на строителите у нас настояват за оставката на министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова.

Среща между премиера и ръководството на камарата не се състоя. От Министерския съвет няма официално съобщение дали ще има такава.

Протестите ще продължат всеки ден, докато не бъде постигнато трайно решение на проблема, каза председателят на Управителния съвет на браншовата камара Стефан Чайков. Това означава да се обезпечат средства от държавния бюджет, с които да се изплатят поне част от дължимите от държавата на фирмите средства – около 600 млн. лева до края на годината, допълни той.

Нотариални покани към АПИ да си плати

След приключването на протеста пред сградата на правителството, ръководството на браншовата камара се отправи към АПИ, където внесе нотариални покани за изплащане на задълженията по напълно законните договори по текущ ремонт и поддържане, в които влиза и зимното почистване.

Има съдебна практика, според която лихвите по задълженията на държавата започват да текат от момента на внасяне на сертификатите за извършените дейности, затова ние внасяме нотариалните покани към АПИ, обясни Стефан Чайков. Той посочи, че ако средствата не им бъдат изплатени, компаниите ще си потърсят парите по съдебен път.

Стефан Чайков предупреди, че към момента няма как да се случи зимното почистване на пътищата, защото на фирмите все още нищо не им е възлагано.

Дори и при най-добро желание от тяхна страна, компаниите са обезкървени, защото има неплатени 62 млн. лева от миналия зимен сезон, а те се се хвалят, че са осигурили 100 млн. лева сега, каза Чайков.

МРРБ започва проверка на договорите за текущ ремонт

„До края на седмицата ще направим пълен преглед дали извършената работа от строителните фирми отговаря на възложената им по документи“, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Анализът на документите в АПИ ще покаже дали фирмите, които имат договор за текущ ремонт и поддръжка, са извършвали основен ремонт, което е съвсем различно и може да се окаже поредното незаконно строителство, посочи той.

Обясни, че анализът започва сега и няма конкретни примери за незаконно строителство, но има съмненията за това, защото надвишаването на бюджета е само в определени части на България.

„Търсим начин да решим по законов път този проблем, който е наследство от предишното правителство“, каза заместник-министър Шишков и призова фирмите към диалог.

Той отново припомни, че пътностроителни фирми са получили близо 1.5 млрд. аванси, като за 363 млн. от тях се строи, а на над 1 милиард са изплатени за обекти, по които все още няма готовност да се строи.

„Държавата в лицето на МРРБ иска да гарантира тези пари, които са на целия български народ. Затова искаме да водим разговори с тези фирми, за да знаем как ще гарантираме парите на държавата, как ще гарантираме парите, които са в тях“, каза арх. Шишков.

По отношение на парите за почистване през зимата, той уточни, че са осигурени и фирмите имат сключени договори, но за да получат средствата, трябва да поемат ангажимент, че ще изпълняват договореното. „Ние искаме диалог“, отново подчерта заместник-регионалният министър.