„В ЕС като че ли досега нямаше ефективна антикорупционна политика, това се признава от всички евродепутати. Но това ние го разбираме най-вече българските граждани“, каза пред БНР евродепутатът Елена Йончева преди конференцията  “Антикорупционната политика на ЕС“.

България се намира на последно място по всички класации в това отношение. И корупцията не е изолиран случай. На практика корупцията особено в България е на високо държавно ниво. Тя е изведена като държавна политика последните 10 години. Тя е ерозирала цялата икономика и правосъдна система и спира цялото общество.

Аз искам да изработим тук в ЕС конкретни механизми как да и се противодейства ефективно, защото това е трансгранично престъпление.

Затова се надявам да започнем за говорим какви механизми и законодателство може да предложи ЕП за борба с корупцията. Знаете, че в България имаше мониторинг последните 10 години и като че ли ние отговорихме на всички условия, но България падна на най-ниската скала последните години. Очевидно Брюксел и ЕП не си вършат досега ефективно работата”, смята още Елена Йончева.

Според евродепутатът има европейска прокуратура и ние много се надяваме на нея, но ЕП и ЕК трябва да разработят свои инструменти за борба срещу корупцията.