Президентите на Русия и на Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон обсъдиха по телефона мигрантската криза на полско-беларуската граница и ситуацията в Украйна.

От пресслужбата на Кремъл съобщиха, че президентът Путин е обърнал внимание на, по думите му, „прекалено грубото отношение на полските граничари към бежанците”. Той е информирал френския си колега за контактите си по темата с беларуския лидер Александър Лукашенко и е подчертал, че е целесъобразно възникналите проблеми да бъдат обсъдени в пряк диалог между Брюксел и Минск.

Владимир Путин и Еманюел Макрон са обсъдили също така ситуацията в Украйна. Според Кремъл и двете страни са изразили неудовлетворението си от влошаването на обстановката в Донбас.

В тази връзка Путин е подчертал провокативния характер на военните учения на Съединените щати и техните съюзници в Черно море. По думите му това води до допълнително напрежение в отношенията между Русия и НАТО. Според президента Путин Киев продължава деструктивната си политика, чиято цел е провала на Минските мирни споразумения.