Омикрон се разпространява с изключително висока скорост и до момента беше подценяван – това са последните заключения на СЗО за новия вариант на COVID-19, предаде БНТ.

Според генералния директор на организацията, въпреки че заболяването протича по-леко, броят на заразените може да затрудни здравните системи, особено в по-слабо развитите държави. Към момента случаи на Омикрон официално са регистрирани в 77 държави, но вероятно вирусът циркулира в повече страни.

Според Гебрейесус Омикрон не може да се спре само с ваксинация, необходими са и санитарни мерки като спазване на лична хигиена, носене на маски, проветряване.

Междувременно броят на жертвите на коронавируса в САЩ надхвърли 800 000, случаите на зараза в страната надминаха 50 милиона. Данните са на университета Джонс Хопкинс. За високоскоростното разпространение на Омикрон свидетелства и фактът, че за последните 11 седмици има 100 000 смъртни случая – най-много за толкова кратък период от време. Сравнението е на база зимата на 2020 година. Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание в Конгреса.