Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини първо ГЕРБ, а след това и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в репресии спрямо политическата му партия на трите парламентарни избори през тази година. Това стана по време на изказването му на традиционното поднасяне на венци и цветя в памет на жертвите на т.нар. възродителен процес на Тюркян чешма край Могиляне.Тя е вдигната в памет на 17-годишното момиченце загинало при насилствената смяна на имената на българските турци по времето на комунизма. Във възпоменателния митинг се включи почти цялото ръководство на ДПС.

„Тюркян стана събирателния образ на жертвите на комунистическия режим, на потъпканите човешки права, чест, достойнство, име, вяра. Затова ние, от ДПС,сме всяка година тук, в село Могиляне“, каза Мустафа Карадайъ.

„За нас, политиците, присъствието на толкова много хора означава, че моделът на ГЕРБ и рушенето на демокрацията и държавността с потъпкването на правата и свободите, с използването на държавния апарат за партийни цели – това трябва да приключи“, започна изказването си лидерът на ДПС. 
 
„Минаха 31 години откакто се обединихме и нашето обединение се нарича ДПС. Така ние докарахме демокрацията в България. Сега, 31 години по-късно, политическите ръководители на полицията заставят днешната полиция да върши работата на онази комунистическа милиция отпреди 37 години. Някой днес с действията си ни върна спомените преди 37 години“, заяви Мустафа Карадайъ. 
 
Той добави, че е бил във всички райони на България по време на предизборната кампания. 
 
„И възрастни хора, инвалиди заставаха със сълзи на очи пред мен и казваха: „В моят дом милиция не е влизала от смяната на имената до днес“, разказа Карадайъ.

Той припомни, че ДПС е създадена именно, за да защитава права и свободи, „за да можем да си върнем честта и достойнството, имената, религията, езика, културата, традициите, идентичността“.

„Три пъти избори имаше тази година за Народно събрание, три пъти репресии спрямо ДПС. На първите от страна на ГЕРБ чрез държавната машина, на следващите от министъра Бойко Рашков чрез милиционерщината, комунистическата милиционерщина. И трите пъти Движението за права и свободи имаше константни изборни резултати – 10 процента. Поздравления и дълбок поклон! Никой не може да ни репресира. Моделът на ГЕРБ е модел на рушене на демокрацията и този модел трябва да приключи. Този модел е потъпкването на права и свободи и ползването на държавния апарат за партийни цели и той трябваше да приключи. И след април месец този модел приключи, но какво се появи на сцената? Някой днес с действията си върна спомени отпреди 37 години назад“, обяви Карадайъ.

„Ние сме длъжни да извървим целия законодателен път в страната и да стигнем до Страсбург, до Европейския съд по правата на човека. Ако си замълчим, това ще е предателство към Тюркян и към всички жертви на комунистическия режим, които дадоха живота си за демокрацията в България. Това ще е предателство към демокрацията, към държавността“, добави лидерът на ДПС.
 
Той призова в ковид кризата всеки да се грижи за своя живот и здраве, но също така да пази живота и здравето на тези около себе си. „Ваксинацията в Кърджалийска област е 3 пъти по–висока от средната за страната и това е единствената област в зелено в България“, напомни Карадайъ.

На възпоменателния митинг присъстваха още зам.-председателят на НС Мукаддес Налбант, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов, Хасан Азис и Станислав Анастасов, народните представители Джейхан Ибрямов, Сезгин Мехмед, Ихсан Хаккъ, Адлен Шевкед, Байрам Байрам, Елхан Кълков, Хайри Садъков, Севим Али, Ешереф Ешереф, Юсеин Вейселов и Небие Кабак.
 
Да почетат паметта на жертвите на тоталитарния режим бяха още евродепутатите Илхан Кючюк и Атидже Вели, генералния консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, кметът на община Чорлу Ахмед Саръкурт, зам.-кметът на община Чорлу Гюнер Четин, кметът на община Кестел, Бурса Юндер Танър, кметът на община Гюрсу, Бурса Мустафа Ъшък.
 
На събитието присъстваха още зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед, районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, секретарят на Главно мюфтийство Джелал Фаик, както и бившите народни представители Ерол Мехмед, Танер Али и Салиха Емин. В митигна участваха и много кметове, членове и симпатизанти на ДПС.