„Направените твърдения за това, че г-н Подеста представлява г-н Делян Пеевски, са напълно неверни. Той не защитава и не пледира за г-н Пеевски по никакъв начин, било то във връзка с наложени санкции по Глобалния акт Магнитски или бизнес интереси“.

Това заявява в позиция адвокатът на Тони Подеста – Роналд Джейкъбс, по повод скорошни публикации в електронните медии и телевизии, съобщи БТА.

Джейкъбс казва още:

„Освен това, изложените твърдения, че г-н Подеста не е извършил необходимото, по отношение на регистрирането на неговата работа като лобист за български компании са напълно необосновани. Г-н Подеста е действал в стриктно съответствие с изискванията на законите за лобизма на САЩ. По отношение на лобистите, извършващи дейност във Вашингтон, окръг Колумбия, действат два различни акта. Единият, така нареченият FARA – Закон за регистрацията на чуждестранни агенти, се прилага, когато лобистът представлява правителства или политически партии. Другият – LDA – Закон за разкриване на лобизма, се прилага, когато интереси на частни компании или физически лица се представляват пред правителствени агенции. Г-н Подеста, в изпълнение на своите задължения по закон е регистрирал всички свои клиенти, съгласно изискванията, по смисъла на Закона за разкриване на лобизма. Компаниите са частни лица, не правителства и следователно не подлежат на регистрация по реда на Закона за регистрацията на чуждестранни агенти и в този смисъл, г-н Подеста е изпълнил всички изисквания на действащото в САЩ законодателство.

Г-н Подеста е дългогодишен и посветен защитник на свободната преса и осъжда всеки, който се явява заплаха за журналистите“.

Журналистът Атанас Чобанов написа в социалните мрежи, че на 7 януари е получил сигнал от чуждо правителство за заплаха срещу живота му и е информирал българските служби, от които няколко дни не е последвала реакция.

„Обикновено заплаха от този тип идва в хода на разследване, преди да бъде публикувано. Последното разследване, върху което работехме беше за фирми и лица, свързани с олигарха Делян Пеевски, който е под санкциите на „Магнитски“. Плащат на лобисти в САЩ, за да ги представляват. Конкретният лобист – Тони Подеста, който е влиятелен демократ, установихме, че не е декларирал част от договорите си с български контрагенти“, коментира пред бТВ Чобанов.