Министър Генчовска едва ли „ще изчегърта“ наследството на бившите управляващи, след като е забранила на служителите си да говорят – по почина на мълчанието в ИТН

Не стихват скандалите в Министерство на външните работи. BIG5 разкри как Външното ни ведомство продължава да прилага старата практика от управлението на ГЕРБ, предоставяйки на консули и на свои служители по две ведомствени жилища – едно в София и едно в държавата, където са пратени да вършат работа в ползу роду.

В момента практиката показва, че дългосрочно командировани служители на МВнР заемат ведомствени жилища в София и паралелно с това им се заплаща наем на жилище /средно 1000 евро на месец/ в съответната държава на командироване, а жилището в България реално е блокирано и би трябвало да седи празно. Средната пазарна цена на наем в София е около 600 лв., а едно ведомствено жилище /100 кв.-200 кв./ се отдава на преференциални цени /около 100 лв. на месец/.

Така на практика за един и същ служител държавата (т.е. ние – данъкоплатците) поема двойна финансова тежест, която е напълно излишна, несправедлива спрямо останалите служители и трудно обяснима за публичността. Тъй като жилищата, които са предоставени на дългосрочно командировани служители, реално не се ползват, това е предпоставка за злоупотреба, като се допускат техни роднини и познати да ползват същите тези жилища, научи BIG5 от свои достоверни източници в МВнР.

Нека видим каква е практиката в други държави от ЕС. Например Чехия стопанисва по доста по практичен и рентабилен начин Сградния фонд към своето външно министерство. Наличните жилища се обзавеждат базово и се предоставят само на служителите, които работят в Централното управление на чешкото Външно министерство. В момента, в който биват дългосрочно командировани, жилището се предоставя на чакащ служител или такъв, който се завръща от мандат и има нужда от настаняване.

У нас заплатите в централното управление на МВнР са в пъти по-ниски от тези на дългосрочно командированите служители. Реално дългосрочно командированият служител получава две заплати (основна и командировъчни) и ползва две жилища. „Този факт не трябва да се игнорира, а следва да се вземе в предвид, тъй като демотивира по-младите колеги и те избират много бързо друг професионален път извън МВнР“, споделят източниците ни.

Министър Генчовска забранява на служителите си да говорят и изнасят информация за каквото и да било. Нека припомним, че това е починът на „Има такъв народ“, излъчил Генчовска за министър, още от самото начало на партията – на кандидатите за депутати, а после станали народни представители, беше забранено от шефката на ПГ на ИТН Виктория Василева да дават изявления, без нейното знание. Същият почин на „прозрачност“ се вижда и от вътрешните разпоредби, които министър Генчовска е спуснала на служителите си:

Няма налично описание.

И ако Външно само не си разкрива хранениците, то BIG5 ще представи някои от тях:

Няма налично описание.

Макар да не е дипломат от кариерата, а пожарникар – приятел на Бойко Борисов, по тази линия Светослав Иванов преди година и половина стана генерален консул на България в Одеса. Иванов е облагодетелстван с две жилища на държавна сметка.

Няма налично описание.Привлича вниманието ни и консулът в Загреб Слави Димитров. Той хем ползва жилище от 250 кв. м в кв. „Изток“, където е съсед на вицепрезидента Илияна Йотова, хем Външно му плаща наема за наетото жилище в Загреб.

Станислав Димитров също не е дипломат от кариерата, но пък също е от близкото обкръжение на бившите управляващи. Същият е по-известен като съпруг на Лили прашката (вж снимката най-долу).

Ето още някои от консулите ни, живеещи в две жилища с народни пари:

Няма налично описание.

Таня Димитрова – консул в Милано, бивш кмет на Ямбол

Няма налично описание.

Светослав Станков – консул в Чикаго, също протеже на ГЕРБ

Няма налично описание.

Драгомир Димитров – консул в Мюнхен, бивш шеф на НРС, бивш шеф на полицията в Търново, също човек на ГЕРБ

МВнР :: Новини

Бойко Христов – консул в Лос Анджелис, съпруг на общинската съветничка от ГЕРБ Силвия Христова

А това е обещаната по-горе снимка на съпругата на консула ни в Загреб – Лили прашката:

Няма налично описание.