Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения настояват главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници да им платят 60 хил. лв. обезщетение заради писмо на държавното обвинение до редица европейски институции. В него Баневи са описани като олигарси и е посочено, че са отговорни за изпиране на 1.5 млрд. лв., данъчни и други престъпления. Според тях това е нарушение на презумпцията за невиновност. Жалбата до Европейския съд по правата на човека е подготвена от известния правозащитник адвокат Михаил Екимджиев .

Писмото

За писмото, заради което е подадена жалбата, бе съобщено на 8 януари. В него Гешев се оплаква на редица европейски институции, че в България има недопустим натиск от страна на настоящи и бивши управляващи върху прокураутурата. Изпращането на писмото съвпадна с исканията за оставка на главния прокурор.

В него се твърди, че причина за атаките срещу прокуратурата са дела срещу известни български бизнесмени, сред които Васил Божков, Цветан Василев, Миню Стайков, Пламен и Атанас Бобокови, Ветко и Маринела Арабаджиеви, както и Баневи. Нито едно от тези дела не е приключило, а част от тях дори не са внесени в съда.

Въпреки че делото на Баневи е висящо, в писмото те са описани като „известни олигарси“ и отговорни за престъпленията, за които са им повдигнати обвинения.

Странният жанр на „писмото“ може да бъде определен като петиция на възмутени граждани или на неправителствена организация, сформирана ad hoc от лидерите на българската прокуратура„, пише в жалбата на двамата.

Освен от Гешев те настояват за обезщетение от заместниците му – Борислав Сарафов, Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Пламена Цветанова, чиито подписи също стоят под писмото.

Юридическа нищета

Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия съдебен съвет, който допуска такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат ръководни позиции въпреки изискването на закона всеки магистрат да притежава високи професионални и морални качества„, коментира пред „Сега“ адвокат Екимджиев.

В самата искова молба се посочва, че нищо не налага споменаването на Баневи по начин, по който се нарушава презупмцията за невиновност.

Определението „отговорни“, използвано по адрес на ищците, срещу които Прокуратурата е повдигнала обвинения и е внесла обвинителен акт, в смислов и особено в процесуален аспект е синоним на „съпричастни“, „свързани“ с твърдените престъпления. Ето защо горният израз е в явна колизия с презумпцията за невиновност„, пише в нея.

В жалбата се посочва още, че на Баневи е причинен силен стрес, както и загуба на доверие в българската правоохранителна система. Двамата вече успяха да осъдят държавата по друго дело. През миналия октомври Европейският съд по правата на човека постанови, че трябва да им се платят 20 хил. евро обезщетения заради изказвания на Гешев и наблюдаващия делото срещу тях прокурор Мария Дойчева при ареста им през 2018 г.