НАТО е изпратила писмените си отговори на исканията на Русия паралелно със Съединените щати, в което иска Русия да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от БНР.

„Изправени сме пред критичен момент за евроатлантическата ни сигурност“ – с тези думи Столтенберг започна брифинга си. Той предупреди, че напрежението се повишава, тъй като Русия вече струпва войски не само около Украйна, но и в Беларус.

Генералният секретар обаче добави, че има възможност за напредък в три основни области. Като първа той открои отношенията НАТО-Русия и призова за възстановяването на офиса на Алианса в Москва и на Русия в Пакта.

На второ място Столтенберг поиска:

„Русия трябва да се въздържа от употреба на сила, агресивна реторика и зловредни действия срещу съюзниците и други нации. Тя също трябва да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова, където те са разгърнати без съгласието на тези страни“.

Като трета точка Столтенберг посочи намаляването на риска, прозрачност и контрол над въоръжаването, като двете страни работят за намаляването на киберзаплахите и тези в Космоса, а също и сериозен дебат по ядрените оръжия и наземно базираните ракети с малък и среден обсег. Генералният секретар съобщи, че е поканил Русия и съюзниците от Пакта да проведат серия от срещи по тези теми в рамките на Съвета НАТО-Русия.

Столтенберг каза още, че тези дни е повишена готовността на силите за бърз отговор на Алианса:

Тези сили за отговор се състоят от различни елементи. Водещият им елемент са 5 000 души и в момента се ръководят от Франция, но и други съюзници допринасят за тях. Те могат да бъдат разгърнати за дни. Имаме и допълнителни сили, които също могат да бъдат разположени бързо.

„Опитваме се да предотвратим нов конфликт в Европа, който може да се окаже изключително сериозен“, подчерта Столтенберг.