Важно е българското малцинство в Северна Македония да бъде признато чрез промени в тяхната конституция, но това няма да е достатъчно. По-важно по време на преговорите за членство в ЕС всяка проява на език на омразата или дискриминация да бъде пречупвана през този процес и ликвидирана. Това заяви пред депутатите премиерът Кирил Петков. Той бе извикан за изслушване за преговорите с Македония.

Това е малко декларативен акт, но няма да промени ситуацията„, каза Петков по повод промените в конституцията. При посещението си премиерът Димитър Ковачевски каза, че това може да се случи, но го обвърза с началото на преговорите за членство в ЕС. Срок това да се случи няма.

Петков също не можа да даде срок. Той увери, че това ще се случи.

По-важна е икономиката

Далеч по-важно е да се обвържат икономиката и инфраструктурата на двете страни, коментира Петков. На Балканите правителствата идват и си отиват, заяви той.

Ако сме обвързали икономиките и инфраструктурата, това са дългосрочни отношения, които няма да зависят този или онзи„, заяви той.

Петков коментира, че бил впечатлен, когато премиерът Ковачевски дал личния си телефонен номер на шефа на новооткрития офис на БТА в Скопие и му казал ако има вандалски акт или дори графити, да звъни лично на него, а не на полицията.

Умилително е

Умилително е, че премиерът се впечатлява от такива актове, коментира в отговор бившият външен министър Даниел Митов.

Надявам се да не преживеете разочарование, ние сме го преживявали„, каза той.