Половин година не стигна на Националната агенция за приходите да приключи действията си спрямо бившия финансов министър Владислав Горанов и бившия вътрешен министър, а сега депутат от ГЕРБ Младен Маринов. Все още тече ревизия на Горанов за установяване на задълженията за данък върху годишната данъчна основа за 5-годишен период – от 2015 до 2020 г., съобщи приходната агенция съобщи за „Сега“. Същия период обхваща и продължаващата проверка за съпоставка на доходи и имущество на Маринов.

НАП се активизира срещу бившите министри от ГЕРБ през юни миналата година. Тогава „Сега“ съобщи, че консултантската фирма „Трилема Кансълтинг“ ЕООД, което е еднолична собственост на Владислав Горанов, е придобило два имота в блок 11 на бул. „Цариградско шосе“. Първият представлява офис на банка с площ 145 кв. м, който се намира на партерен етаж, а вторият е записан като „учебна занималня на две нива“ и е 136 кв. м. Към него има и прилежащо мазе. Видно от справка в имотния регистър сделката е сключена на 27 май м.г., а материалният интерес е 752 994 лв. Продавачът е фирмата „Лазурит 94“ АД.

Не е ясно от къде Горанов разполага с такава крупна сума. В последната имуществена декларации на бившия финансов министър пише, че той притежава 76 193 лв. на влог, а неговата съпруга още 11 500 лв. Консултантската му фирма, която е регистрирана през август 2020 г., все още не е публикувала годишен финансов отчет.

Първоначално бившият министър отказваше да коментира по какъв начин е успял да събере средства за покупката на имоти, но по-късно пред няколко медии Горанов заяви, че тези 750 000 лв. са от търговската дейност на консултантската му компания, както и от заем. Видно от Търговския регистър няма учреден залог върху капитала на „Трилема Кансълтинг“ ЕООД, нито пък има ипотека върху някои от имотите на Горанов.

БЪРЗИНА

Впечатление прави, че данъчните проверки спрямо Владислав Горанов и Младен Маринов продължават повече от 6 месеца, а ревизията на депутата от ДПС Делян Пеевски е приключила светкавично – за месец и половина. Това стана ясно от писмо на зам.-изпълнителния директор на НАП Георги Димов до гражданско сдружение БОЕЦ. Ревизията започна на 5 октомври 2021 г., след публикация в разследващия сайт Bird.bg, че Пеевски е един от българите в международното разследване „Досиетата Пандора“, като не е декларирал връзките си с три офшорни дружества. Като депутат Пеевски е длъжен да обяви всички свои фирми в декларацията си по публичния регистър. Пеевски посочи, че офшорните му компании, за които излезе информация, „никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки“. По закон обаче и офшорките без дейност задължително се декларират. Данъчните явно не са се впечатлили от този факт.