Парламентът ще реши за оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ. Цацаров подаде оставка на 17 януари заради отнет достъп до класифицирана информация.

Предложението за включване в седмичния дневен ред е на „Има такъв народ“. Те са се възползвали от правото си за предложения във всяка първа сряда от месеца.
Предложение в програмата са направили и от „БСП за България“, които искат второ гласуване на промените в Закона за акцизите и данъчните складове.


В програмата за седмицата този път по предложение на „Демократична България“ е включен и друг данъчен закон, а именно Законът за корпоративното подоходно облагане.

Тази седмица депутатите ще трябва да гласуват и секретар на 47-ото Народно събрание.

Парламентът ще се занимае и с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Внесени са два законопроекта – единият на ГЕРБ, другият на Министерски съвет. Правителството предлага и през тази година, както беше през 2021 г., ваксини срещу COVID-19 да могат да бъдат прилагани и на лица, пребиваващи продължително в Република България; членове на дипломатически и консулски представителства и на представителства на международни организации, акредитирани в Република България, както и членове на техния административно-технически и обслужващ персонал и членове на техните семейства. Друга промяна, предложена от правителството, е свързана с редакционна поправка, която е необходима заради образувано дело от страна на ЕК.

От ГЕРБ предлагат три години след отпадане на извънредното положение Министерство на туризма да предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета на всеки полет.

На вниманието на депутатите се предлагат и промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от Министерски съвет. Те целят постигане на политическа неутралност в системата на предучилищното образование. Депутатите ще разгледат още проект на решение за Временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията на Република България и промени в Закона за електронното управление.

В петък е предвиден парламентарен контрол, като по искане на депутати от ГЕРБ ще се проведе разискване по питане на Христо Гаджев към министъра на отбраната Стефан Янев за ролята на Министерството на отбраната по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура.