Европейската централна банка подготвя банките за възможна подкрепена от Русия кибератака, тъй като напрежението с Украйна нараства, заявиха за „Ройтерс“ казаха двама души, запознати с въпроса, докато ЕС се подготвя за финансовите последици от евентуален конфликт.

Противостоянието между Русия и Украйна разтърси политическите и бизнес лидери, които се страхуват от инвазия с щети за целия регион, допълва агенцията.

Сега ЕЦБ, ръководена от бившия френски министър Кристин Лагард и която надзирава най-големите европейски кредитори , е в готовност за заплахата от кибератаки срещу банки, предприета от Русия, казват източниците на „Ройтерс“.Докато регулаторът беше фокусиран върху обикновените измами, които процъфтяваха по време на пандемията, кризата в Украйна пренасочи вниманието към кибератаките, извършени от Русия, каза един от тях, добавяйки, че ЕЦБ е разпитвала банките за нивото на тяхната защита.

Банките провеждоха „кибервоенни учения“, за да тестват способността си да отблъснат атака, казва още той. ЕЦБ, която посочи като един от приоритетите си справянето с киберсигурността, отказва да коментира.

Подобни опасения се отразяват по целия свят.

Департаментът на Ню Йорк за финансовите услуги разпространи предупеждение до финансовите институции в края на януари. В него се говори за евентуални ответни кибератаки, ако Русия нахлуе в Украйна и бъдат задействани санкции на САЩ, посочва отделът на Thomson Reuters за проследяване деността на регулаторите.

По-рано тази година множество украински уебсайтове бяха засегнати от киберудар, който остави предупреждение „да се страхувате и да очаквате най-лошото“, тъй като Русия е събрала войски близо до границите на Украйна. Службата за държавна сигурност на Украйна заяви, че е видяла признаци, че атаката е свързана с хакерски групи, свързани с руските разузнавателни служби. Кремъл многократно отрече руската държава да има нещо общо с хакерството по света и заяви, че е готова да си сътрудничи със Съединените щати и други за борба с киберпрестъпността.

 

Регулаторите в Европа са в повишена готовност.

  • Британският национален център за киберсигурност предупреди големите организации да засилят своята устойчивост на киберсигурност на фона на задълбочаващото се напрежение около Украйна.
  • Във вторник Марк Брансън, ръководител на германския надзорен орган BaFin, каза на онлайн конференция, че кибервойната е взаимосвързана с геополитиката и сигурността.

Някои обаче смятат, че с кризата в Украйна се преувеличава. Украинският президент Владимир Зеленски обвини Вашингтон и медиите в раздухване на паника.