Битката между управляващите от ПП и опозиционната ДПС става все по-ожесточена. Днес първо стана ясно, че финансовото министерство се е захванало отново с бизнесмена и депутата от движението Делян Пеевски. А по-късно – в самия парламент, се развихри огромен директен сблъсък между премиера Кирил Петков и водачите на ДПС. Повод даде парламентарното питане, което зам.-шефът на партията Йордан Цонев беше отправил към Петков за негови публични изказвания за корупцията в страната и нейните носители.

Всичко започна, когато Цонев иронично напомни на премиера, че Гугъл е основният източник на списъка с 19 корумпирани лица, които Петков предостави в прокуратурата. И се поинтересува дали сред имената е споменато това на бизнесмена и медиен собственик Иво Прокопиев, с когото движението отдавна публично враждува.

Петков отвърна, че след като беше повикан в прокуратурата, е занесъл публично достъпна информация за въпросните 19 лица, като в тази информация „има ясни факти“. „Защо бяха 19, а аз казах в Брюксел, че са 20? Ние бяхме събрали медийните публикации, а на 20-ия ги предадохме“, саркастично допълни той – очевидно намеквайки за главния прокурор Иван Гешев, когото управляващите се заканват да свалят от поста му. И добави сериозно: „Няма наши, ваши, всички са равни пред закона, и искам да ви помоля, ако имате сигнали за което и да е лице, включително Прокопиев, радвам се да ги предадете.“

След това се захвана да обясни по какъв начин са наложени санкциите по американския закон „Магнитски“ върху депутата от ДПС Делян Пеевски. „Трябва да има информация, да мине през администрацията на Белия дом, да се оцени дали ще донесе дипломатически скандали и чак тогава лицата на листа „Магнитски“ се обявяват“, изреди Петков. И чистосърдечно си призна: „Шансът цялата американска администрация да се е объркала е малък. Аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата.“

Изказването му направо вбеси Цонев – в движението са изключително чувствителни, когато стане въпрос за съратника им Пеевски. „Вие сте млад в политиката. Вие сте моят министър-председател, нашият. Искаме да не лъжете, да нямате основание да ви наричат марионетки на задкулисния Прокопиев“, нахвърли се той върху Петков.

Сега дойде ред на Петков да се ядоса. „Това е чиста лъжа! Никога не сте чували от мен думите да не ни закачате за този или онзи кръг. Единтвеният кръг, които ще закачим, е на всички крадци и всички, които са свързани с корупцията в България“, яростно отвърна той.

В крайна сметка, когато се изчерпа процедурата на парламентарното питане, и двете страни в сблъсъка се оттеглиха – видимо несобено удовлетвнорени.

А след това Петков се прехвърли на Иван Гешев

В куоларите на парламента Петков продължи по темата, но този път акцентира върху прокуратурата, за която обяви, че „напоследък действа по доста интересен и странен начин“. Като пример посочи искането за допълнителна информация за корумпираните, което получи от главния прокурор Иван Гешев. „Информацията е публично известна“, натърти премиерът. Той отново повтори намека си за Гешев от пленарната зала за 20-ия човек. И допълни, че той самият не е разследващ орган.

„Оттук-нататък прокуратурата всички трябва да следим много внимателно какви са техните стъпки и резултати. Този път изпълнителната власт ще бъде много следяща и гласна, ако виждаме, че нещата, които те правят не са добри или не са достатъчни“, заяви Петков. И обобщи, че за Иван Гешев ще бъде най-добре да си подаде оставката. „За пръв път мисля, че от много дълго време, службите са абсолютно свободни да следват всякакъв сигнал. Аз, като министър-председател, им давам пълни правомощия да разследват всеки един случай, независимо за коя партия или кръг“, добави премиерът.

Петков спомена и Борисов. „Той знае кой е Мата Хари. Ако знае, най-малкото трябва да даде цялата информация, така че този човек да бъде препитан“, каза той.

ДПС търси защита за Пеевски от прокуратурата заради Асен Василев

По-рано днес се разбра, че финансовият министър Асен Василев е назначил допълнителни проверки на проведената ревизия на депутата от ДПС Делян Пеевски. Затова от движението смятат да сезират прокуратурата, тъй като смятат действията на Василев за неправомерни.

Новината идва два дни, след като от гражданското сдружение БОЕЦ съобщиха, че министърът им е обещал нови проверки на депутата. През януари се разбра, че Пеевски е бил обект на бързо приключила ревизия – за около месец и половина. От БОЕЦ заявиха, че са предоставили нови данни на Василев на срещата им с него. А тази сутрин „Дневник“ съобщи, че финансовото ведомство потвърждава за назначени от министъра допълнителни проверки, но отказва да оповести подробности.

Към обяд дойде реакцията на ДПС, което неотменно и пламенно защитава депутата от всяка атака. Водачът на движението Мустафа Карадайъ разви пред журналистите в парламента следната теория за начина, по който работи Асен Василев: „Моделът е: някой на някого нещо си бил казал някъде около селската чешма. Обикновено този някой е от прокситата на олигарха Иво Прокопиев. След това казаното се довежда до знанието на министър Асен Василев, който поева ангажимент да извършва направомерни действия.“

По думите му, новите проверки на Пеевски се извършвали, защото на управляващите не им харесва резултатът от вече проведената ревизия. „По-скоро няма никакво значение какъв ще бъде резултатът важното е ревизиите да бъдат непрестанни и безкрайни, независимо каква е законовата основа. Нашата оценка за тези действия е, че това са политически репресии и опит за разправа с политически опоненти“, отсече Карадйъ. И обяви, че ДПС ще се обърне към прокуратурата заради „неправомерните действия“ на Василев спрямо депутата.

Тук се включи зам.-председателят на партията Йордан Цонев. Той заяви, че финансовият министър няма правото да нарежда такава ревизия – това можел да направи само съответният териториален директор на данъчната агенция НАП.