Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е назначил допълнителни проверки по ревизията на депутата от ДПС и санкциониран за корупция по закона „Магнитски“ Делян Пеевски. Това потвърдиха от Министерството на финансите в отговор на въпроси „Дневник“, като към момента никаква допълнителна информация за тези проверки не може да бъде оповестена.

Те са свързани и със сигнал на гражданско сдружение „Боец“, чийто представители на осми февруари са се срещнали с Василев. За срещата те съобщиха през фейсбук страницата си, а повод за нея е била приключената преди дни „злополучна ревизия“ (по думите им) на Пеевски. След разговора те обявиха, че вицепремиерът е поел ангажимент да има нови ревизии, включително и като физическо лице, на Делян Пеевски.

Неотдавна от сдружението съобщиха, че по техен сигнал за къщата в Барселона (случаят известен като „Барселонагейт“) са получили отговор от Националната агенция по приходите (НАП), в който изненадващо се е появила и информация за ревизия на депутата от ДПС, който досега не беше свързан с тази тема (повече за проверката за 2020 година на Пеевски – четете тук). От отговора на агенцията се разбира, че за 2020 година няма данни Пеевски да има данъчни задължения.

От сдружението са заявили в разговора си с Василев във вторник (8 февруари), че смятат тази ревизия за „поредното изпиране“ и че НАП има допълнителни възможности, правомощия и инструменти за по-задълбочена проверка, която да установи „корупционния произход на средствата на Пеевски, офшорните схеми за пране на пари и избягване на данъчно облагане“. От организацията са представили на Василев нови данни и документи, включително и публикации на разследващия сайт Bird.bg по досиетата „Пандора“ за недекларирани от Пеевски офшорни фирми, както и документ от 2018г., според който, той е имал статут на постоянно пребиваващ в Обединени арабски емирства (ОАЕ). Според БОЕЦ проверка може да установи и дали Пеевски е „местно лице“ и данъчно задължен за България, или е пребивавал повечето време в Дубай.