Руското министерство на отбраната обяви днес, че първата фаза на военната му операция в Украйна е приключила и че ще се съсредоточи върху пълното „освобождаване“ на Донбас в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

„Като цяло основните задачи на първия етап от операцията са изпълнени“, каза Сергей Рудской, първи заместник-началник на Генералния щаб. Той обясни, че значителното намаляване на украинския военен потенциал позволява да се съсредоточат усилията върху основната цел – освобождението на Донбас, като операцията ще продължи, докато „задачите, поставени от върховния главнокомандващ, не бъдат напълно изпълнени“, съобщава ТАСС.

По данни на руското военно министерство украинските въоръжени сили са претърпели сериозни загуби: авиацията и системата за противовъздушна отбрана са били почти напълно унищожени, флотът е престанал да съществува и не са останали организирани резерви. По-голямата част от Донбас вече е освободена. Руските военни са блокирали редица големите градове в Украйна – Киев, Харков, Чернигов, Суми и Николаев. Под техен пълен контрол са Херсон и по-голямата част от Запорожка област.

„Обществеността и отделни експерти се чудят какво правим в района на блокираните украински градове. (…) Първоначално не сме планирали да ги щурмуваме, за да предотвратим разрушения и да сведем до минимум загубите сред личния състав и цивилното население“, каза зам.-началникът на Генералния щаб Сергей Рудской. В същото време, отбеляза той, такава възможност не е изключена. По думите му, руските оръжия показват „висока точност, надеждност и възможност за оперативна употреба“.

През месеца на операцията са загинали 1351 руски военнослужещи и 3825 са ранени. Невъзвратимите загуби на украинските въоръжени сили и Националната гвардия от началото на операцията надхвърлиха 14 хил. души, като общо те загубиха около 30 хил. войници и офицери. Това е приблизително 11,5% от техния състав, твърдят руските военни.

Според Москва Украйна е загубила значителна част от бойната си техника: 65,7% от танковете и бронираните машини, 42,8% от полевите артилерийски оръдия и минохвъргачки, 30,5% от реактивните системи за залпово изстрелване и 82% от зенитно-ракетни системи С-300 и Бук-М. 85% от тактическите ракети на комплекса „Точка-У“ са елиминирани. Почти три четвърти от украинските военни самолети и половината от хеликоптерите бяха унищожени, а от 36 дрона Bayraktar TB-2 само един остана на въоръжение, твърди руското Министерство на отбраната.

Според представената от Москва информация руските военни са атакували 16 основни украински военни летища и са унищожили 39 бази за съхранение, където са разположени до 70% от военното оборудване, материали и гориво, както и над милион тона боеприпаси. 30 ключови предприятия от военно-промишления комплекс са били ударени.

Руските въоръжени сили не нанасят удари по цивилната инфраструктура, Киев е ангажиран с тяхното унищожаване, каза Сергей Рудской. Според него всички 127 моста, разрушени в Украйна, са били взривени от националисти, за да сдържат настъплението на руските сили.

Минирането на подходи към пристанищата Одеса, Очаков, Черморск и Южни беше наречено от Рудской „пореден пример за безразсъдство“. Най-малко десетина открити мини са счупили котва и се носят в западната част на Черно море, което представлява реална заплаха не само за военните, но и за гражданските кораби.

Подкрепяните от Русия сепаратисти вече контролират 93 процента от територията на Луганска област и 54 на сто от Донецка област – двете области, които заедно съставляват Донбас, като 276 населени места са под контрола на народната милиция на републиките. Русия предава военните трофеи на двете републики в Донбас. По-специално, те вече са получили 113 танка и бронирани машини, 138 противотанкови ракетни системи Javelin и 67 гранатомета NLAW, съобщиха още руските военни.

От началото на операцията западните страни са доставили на Украйна повече от 100 артилерийски оръжия, почти 900 преносими зенитно-ракетни системи и 3800 противотанкови оръжия.

Министерството на отбраната в Москва заяви, че не изключва възможността за щурм срещу украинските градове, които са блокирани, и че Русия ще реагира незабавно на всеки опит за затваряне на въздушното пространство над Украйна – нещо, което Киев поиска да бъде направено от НАТО, но Северноатлантическият пакт се противопостави.

Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари в рамките на така наречената „специална операция“ за отслабване на военните способности на южната си съседка Украйна и за да изкорени хората, които Москва нарича опасни националисти.

Украинските сили оказаха твърда съпротива на инвазията и Западът наложи мащабни санкции на Русия в опит да я принуди да изтегли войските си.

Министерството на отбраната днес подчерта, че операцията ще продължи, докато руските сили не изпълнят задачите, без да дава подробности.

Руските военни са разглеждали два варианта за своята операция в Украйна: единият ограничен до Донбас, а другият на цялата територия на Украйна, съобщи още Министерството на отбраната.

Източници: БТА, ТАСС