Кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Стар лозенски път“ е затворено, след като жители на с. Лозен блокираха подходът към магистрала „Тракия“ откъм София днес. Националната телевизия показа кадри на виещо се хоро от протестиращите и изчакващите ги да се оттеглят автомобили. Исканията на протеста са да се спре проекта на фирма „Насекомо“ за изграждане на пилотна ферма за животински протеин от ларви и насекоми, както и оставка на министъра на екологията Борислав Сандов. В рамките на парламентарния контрол на 11 март той коментира, че проблемът се преескпонира и зад протеста изглежда има интереси, свързани със строителство в района.

Българският стартъп с френски собственици „Насекомо“ АД планира да изгради ферма за ларви от насекоми в бившия цех на мебелната фабрика ОРТ край Лозен. В нея ще се произвеждат протеин и масло за направата на храна за домашни любимци и почвен подобрител. Пред БНТ от компанията коментират, че са изпълнили всички съгласувателни процедури и чакат разрешения за преобразуване на старата мебелна фабрика във ферма за насекоми.

Жителите на Лозен смятат, че Сандов е влязъл в ролята на висш съдия и е отменил предходното решение на министъра на околната среда и водите, като го обвиняват в лобизъм. В началото на ноември служебният министърът на околната среда и водите Асен Личев нареди да се възобнови производството по издаване на становище на РИОСВ – София, за дейността на пилотна ферма за насекоми в района на софийското село Лозен. Това се случи 10 дни след първите протести на живеещите в района срещу намеренията на „Насекомо“.

„Едно от нашите искания е оставката на министъра Борислав Сандов, тъй като той е един антиекоминистър поради простата причина, че по безпардонен начин спря процедурата по ОВОС, за която ние жителите на селото протестирахме. Това е нечувано, екоминистър да спре процедура по ОВОС. Екоминистрите трябва да искат ОВОС за всяко предприятие, без такива корпоративни ходове“, каза пред БНТ Пламен Цеков от сдружение „Развитие за Лозен“.

Общата планирана инвестиция е 8 милиона лева, като ще бъдат наети 30 души. 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в съвременна филтрираща система, която улавя емисиите от производство. Планира се и постоянен мониторинг на качеството на въздуха около сградата при старта на оперативната дейност, като данните ще бъдат достъпни на уебсайта на „Насекомо“ и ще се обновяват в реално време, обещаха още от компанията.

Източник: dnevnik.bg