Москва е предприела кибератаки в опит да извади от релси правителството, смята българският министър-председател

Недоволен и от Митрофанова – държи се “като машина за пропаганда”

Кирил Петков оправдава тоталния провал на управлението си с руския президент Владимир Путин, но това е опит за прехвърляне на отговорността от собствената некомпетентност на други. Това заявиха пред “Труд” анализатори и политически наблюдатели във връзка с интервюто на премиера пред “Ню Йорк таймс”. И допълниха, че “Петков се опитва да се изкара жертва на “злодея” Путин, но това е по-скоро реакция на безпомощен лидер, който не знае как да реши проблемите на страната и създава нови”.

Кремъл иска да ме свали от власт чрез размирици, казва министър-председателят в интервюто пред “Ню Йорк таймс” и обвинява управляващите в Москва, че са предприети кибератаки срещу правителството ни.

“Кремъл иска да ме свали от власт чрез размирици, Москва е предприела кибератаки, като е атакувала сървъра на държавната енергийна компания на България и е нарушила изплащането на пенсиите от пощенските служби”, казва пред американското издание Петков. “В момента сме подложени на тежка атака”, посочва българският министър-председател. “Намираме се под жестока атака в момента”, обяснява премиерът и описва това като “опит да се извади от релси нашето правителство” чрез “подстрекаване на размирици”, пише в статията със заглавие “В миналото най-добри приятели, днес България застава срещу Русия”.

“Русия традиционно е имала огромно влияние тук, но се оказахме голяма изненада за тях. Те не разбират какво се случи”, казва премиерът Кирил Петков. Бързото влошаване на отношенията с България – бедна, но символно важна държава заради исторически близките є връзки с Русия, подчертава колко далеч от начертания сценарий се развиха събитията след нахлуването в Украйна. И не само на бойното поле”, се посочва в материала.

Кирил Петков дава обяснение и за високите цени на горивата у нас: “Русия се опитва да ни превърне в пример за останалите”, казва българският премиер за енергийното изнудване, което цели “да изстреля нагоре цените на енергията и да свали правителството”.

В интервюто българският премиер говори и за посланика на Руската федерация у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова: “Руският посланик в София Елеонора Митрофанова също си вкара автогол, като нарече България “евроатлантическа подлога”, а по-късно се оправда с лош превод. Кирил Петков казва, че е привикал Митрофанова, за да протестира за нейното изявление, като є казал, че “има много добри речници”. Премиерът получил извинение, но казва, че продължава да е недоволен от поведението на представителката на Русия, която се държи “не като дипломат, а като машина за пропаганда”.

По време на разговора с журналисти от “Ню Йорк таймс” е засегната и темата за спрените газови доставки: “Преди “Газпром” внезапно да спре доставките за България в края на април, страната разчиташе на Русия за около 90% от нуждите си от природен газ. Но според премиера Кирил Петков Русия сериозно е сгрешила, като е избрала България да провери способностите си да нанася икономически поражения и да променя правителствената политика в подкрепа на Украйна. “Ако най-зависимата от Русия държава с най-ниския БВП в ЕС може да си позволи да се изправи срещу Путин, всеки трябва да може да го направи”, казва той”.

В материала е отделено място и за срещата на Кирил Петков с вицепрезидента на САЩ Камала Харис: “Дали и без друго нестабилното коалиционно правителство на Кирил Петков ще оцелее, зависи до голяма степен от способностите му да осигури алтернативни източници на енергия от ЕС и САЩ. Тази седмица Петков бе във Вашингтон, където вицепрезидентът Камала Харис обеща солидарност срещу “последния опит на Русия да използва енергията като оръжие”.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог, пред “Труд”: Единственият ход е да търси кой е виновен за неуспехите му

Този човек вече почти няма никакъв изход. Почти всяко действие на Кирил Петков е провал и провал, който прави аргументите безсилни. Свидетели сме на този провал, свидетели сме на стила му да отрича абсолютно всичко и да го представя като пиар за нещо, а то да е нищо. Просто човек губи ума и дума. Толкова директно и демонстративно е това нахалство, ако може да се нарече така, че човек остава без думи. Това е моето впечатление. Единственият му ход сега е да търси кой е виновен за неуспехите му. Ще бъде Путин, ще бъде това, че всички са срещу него, защото само той се бори с корупцията, сигурно ще се оправдава с наследството от ГЕРБ – в момента ние ще сме свидетели на процес, при който се търси кого да обвиним за собствените неуспехи. Това е. Но всичко е твърде видимо, за да бъде успешно като процес на себеоправдаване. Твърде видимо е, че всичко случващо се е въпрос на неспособност да се управлява.

Проф. Михаил Мирчев, социолог, пред “Труд”: Ситуацията е елементарна, грозна и политически вулгарна

Виждаме демонстрация на пълна безпомощност. Този човек, нашият премиер, в момента очевидно играе някаква антибългарска игра, но вече станаха съвсем неадекватни действията му и затова сега крадецът вика “Искат да ни откраднат хубавата България”. Това прави в момента премиерът. Абсолютно безпомощен, от гледна точка на съобщението с висшите политици в САЩ, те да ни внасят газ. При това тази газ щяла да тръгне още от юни месец, при това щяла да бъде много по-евтина от някаква друга цена. Това са абсолютни дивотии, дори не бих казал глупости. Първо, тези доставки не се договарят с правителството, а със съответните компании. Там бизнесът си има своя локига. Бизнесът продава на големи купувачи с добри цени, не продава на дребни купувачи, периферни като България, не продава и на дъмпингова цена. Този човек е завършил Харвард и би трябвало да го знае. Второ – такъв газ може да дойде до порт в Гърция, там да бъде разтоварен и вкаран в тръба. По каква тръба ще дойде от Гърция до България? Не съществува такава тръба от Гърция за внос на газ към България. В момента работи една единствена тръба от България към Гърция. Наблюдаваме една безпомощност, медийни лъжи, чак да се чуди човек как е възможно. И разбира се, Путин му бил виновен за неговите глупости. Той отказа да плаща в рубли, а виждаме, че сега и Италия плаща в рубли, че самата Германия започва да плаща в рубли, вече 30 огромни западни фирми отвориха разплащателни сметки в руската банка Газпромбанк, но този наш красавец казва “Ние ще сме единствените герои!” и отказва да плаща в рубли. След което руснаците заплашиха, че ще спрат газа. Но кой е виновен в този случай – този, който не си плаща, или този, който след като не му се плаща, спира да продава? Ситуацията е толкова елементарна, грозна и политически вулгарна, че не е за коментиране.

Проф. Харалан Александров, социален антрополог, пред “Труд”: Нищо добро не вещае влизането на министър-председателя в параноиден режим

Самовлюбено, безпомощно и неадекватно лидерство

В това интервю на премиера наблюдаваме много голяма тревога, която е разбираема. Това е разказ на човек, който започва да си дава сметка, че изпуска от контрол управлението на страната и който е в ужас, че неговата некомпетентност и безпомощност започват да стават видими за все по-големи групи от хора. На всичко отгоре това се случва с рекордна скорост – аз не помня друго правителство, което толкова бързо да е губило подкрепа. И сега в такава ситуация неподготвеният и първичен ум винаги прибягва до рационализации. Той мисли да произведе обяснение за несгодите и за собствения си провал, което да го оневини, да хвърли вината върху някой друг. Най-примитивната и най-елементарна форма за справяне с тази ситуация е отричането. Нещо, което правителството практикуваше доскоро. Те буквално казваха “Не, ние не се проваляме, всичко е под контрол, върви чудесно! Отвсякъде валят цветя и този живот ще бъде прекрасен, но само почакайте още малко!”.

В момента навлизаме в нова фаза, която издава още по-тревожни сигнали и тя е на параноя, в която се обяснява собственият провал чрез заговор на зли сили, в случая се ползва войната и очевидно недобронамереното и агресивно отношение на руското управление към ЕС.

Така Петков се поставя от страната на добрите и разказва собствените си провали като заговор срещу него. Това е конспиративно обяснение, което хваща декиш, защото огромна част от българите вярват в конспирации. Повечето прости хора не са в състояние да понесат истината за собствената си некомпетентност и се опитват да я обяснят чрез това, че някой им пречи. Видяхме бързото разгръщане на конспиративното въображение по време на коронакризата и масовото отричане на пандемията. Сега го виждаме в много чист вид, което е крайно тревожно и притеснително в оправдателното говорене на премиера и то пред много висока трибуна. Това поставя България в неблагоприятна светлина, ако той си мисли, че ще стане симпатичен на света, не е така. Това, което вижда един непредубеден западен ум, е уплашен и безпомощен лидер, по-скоро карикатура на лидер, който отчаяно се опитва да снеме от себе си отговорността за това, което е натворил. Нищо добро не вещае влизането на министър-председателя в параноиден режим. Особено в толкова тревожна ситуация, защото основната характеристика на конспиративното въображение е, че то подменя истинската картина на реалността с фантазна. То се затваря в собствената си нарцистична представа за света, в която ние сме добрите и всички са в заговор срещу нас, влиза в защитен режим. Това води до още по-голям провал на комуникацията с останалите участници, с всички все по-гневни хора, с бизнеса, с всички социални групи. Това управление се самопровъзгласява за жертва.

А що се отнася до реалните интереси дали Путин иска да го сваля или не, аз не зная, но според мен едно такова лидерство, което е идентифицирано със Запада, много добре устройва Путин. Няма по-смазващо доказателство за несъстоятелността на европейската и прозападната линия на управление от самовлюбено, безпомощно и неадекватно лидерство, каквото Кирил Петков демонстрира за съжаление все по-удачно.

В парламента

ГЕРБ му показаха вратата и поискаха оставката на кабинета

От ПГ на ГЕРБ поискаха оставката на премиера Кирил Петков. “Ние, от ГЕРБ, с всички сили ще пречим на това да унищожавате родината ни. За нас тя е само една, ние друго гражданство нямаме”, заяви Десислава Атанасова.

Настоящото правителство и неговият мандатоносител не са част от решението, а най-съществената част от проблема, пред който е изправено цялото българско общество. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в декларация от името на партията. “В този смисъл, изходът от политическата криза е изцяло в ръцете на партиите, които подкрепят правителството на политическия фантом Продължаваме промяната! Вратата е там! Сбогом!”, заяви Атанасова в присъствието на премиера Кирил Петков. “Всички вече са уплашени. Абсолютно всички хора вече разбраха, че е в ход план за унищожаване на страната”, посочи Десислава Атанасова.

По време на блицконтрол в пленарна зала Кирил Петков отново се оправда с енергийната криза в цяла Европа, но каза, че сега не е време за избори. А после обяви, че и от ГЕРБ нямало да се справят с високите цени в момента. Накрая Петков обвини ГЕРБ, че си правят пиар: “Упражнявате в политически пиар от сутрин до вечер, което не ви прави чест”.