Национален протест на превозвачите ще се проведе днес. От транспортния бранш настояват да бъде отменено разширяването на толсистемата и намаляване акциза на горивата, предаде БНТ.

Премиерът Кирил Петков разговаря повече от три часа с представители от транспортния бранш, в опит да се намери решение за проблемите в сектора. Резултатите от срещата в едно изречение – диалогът е възстановен, но протестът остава. Той ще започне в 8:30 ч. Протестите ще се проведат в София и големите градове в страната, а шествия ще има и на граничните пунктове.

И работниците от градския транспорт в София декларираха, че ще се присъединят към протеста. Те са организирали автошествие и блокада на ключови кръстовища в София днес. Причина за недоволството им е опасността да останат без заплати заради влошеното финансово положение на четирите транспортни дружества към Столичната община.

От 8 до 9.30 ч служителите на градския транспорт ще блокират кръстовищата на Лъвов мост, Сточна гара и Петте кьошета.

След блокадата на кръстовища, трите лъча протестиращи ще се отправят на шествие до Министерството на финансите. Ще бъдат затворени ключови булеварди в центъра на София.

След Министерството на финансите служителите на градския транспорт ще се отправят към Министерския съвет.

На протест излизат и шофьори на таксита. Те се събират около 9:00 часа на Южната дъга на Околовръстното шосе. В 10:00 часа ще се отправят на автошествие към центъра на града. Ще блокират за по 10 минути кръстовища около Центъра по хигиена и Националния дворец на културата. Те искат мерки за намаляване на цените на горивата.