Зам.-командирът на “Азов”, “Калина”, може да е сред тях

Други 340 са били ликвидирани при въздушни удари за ден

Висш офицер на “Айдар” е в плен вече месец

За последното денонощие до четвъртък на обяд над 770 военнослужещи от батальон “Азов” са се предали на руските въоръжени сили, с което общият им брой от понеделник насам, когато започна операцията по капитулирането на последния украински бастион в град Мариупол, вече достига 1730 души. Това съобщи РИА “Новости”, като цитира официално изявление на говорителя на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков.

“От обсадения металургичен комбинат “Азовстал” в Мариупол за последното денонощие се предадоха в плен 771 бойци от националистическия батальон “Азов”. Общо от 16 май броят на пленените 1730 души, от които 80 ранени”, уточнява говорителят, посочвайки че на всички нуждаещи се е оказана необходимата медицинска помощ в градовете Донецк и Новоазовск. В допълнително комюнике министерството на отбраната на Русия съобщи, че при насочени удари на руските военновъздушни сили са били ликвидирани 340 “националисти” на територията на заводския комплекс.

“Оперативно-тактическата и армейската авиация поразиха два командни щаба, както и 58 пункта със съсредоточени жива сила и украинска военна техника”, посочи още Конашенко.

Според председателят на про-руската Донецка народна република Денис Пушилин, цитиран от руски медии, на територията на “Азовстал” остават още над половината от досегашните му защитници.

В рамките на деня бе съобщено, че е възможно сред пре­далите се украински за­щит­ници на металургичния комбинат в Мариупол да се намира и заместник-командирът на батальон “Азов”, Святослав Паламар, известен с бойното си прозвище “Калина”. Според информацията на военния кореспондент на “Комсомолская правда” Дмитрий Степашин, “Калина” се е предал още на 18 май заедно с взвода “Люгер”, известни като опитни бойци, които в началото на кампанията за Мариупол удържали 17 дни на пълна обсада в многоетажна жилищна сграда. Данните за предаването на заместник-командира на “Азов” не бяха потвърдени от официални руски военни източници до приключването на редакционния брой на в-к “Труд” в четвъртък.

Агенция ТАСС разпространи в рамките на деня информацията, че друг издирван от руските власти по подозрение в тероризъм украински офицер, заместник-командира на националистическия батальон “Айдар”, Денис Мурига, е в плен от близо два месеца. По данни на руските съдебни органи, Мурига е бил задържан с решение на съд в Ростов-на-Дон, без да се съобщават подробности за условията, възможни повдигнати обвинения и местонахождението му. Офицерът от “Айдар” е заподозрян за участието му във взривяването на мост в про-руската Луганска народна република.

Белият дом обмисля конкретна стратегия

САЩ искат да отрежат петролните приходи на Русия

Ходът ще задължи Русия да използва получените пари само за купуване на стоки от първа необходимост.

Американските власти проучват възможността за налагане на мерки за лишаване на Русия от петролни приходи, съобщава “Ню Йорк Таймс”, като се позовава на свои източници.

По-специално, Белият дом обмисля варианта за въвеждане на определен ценови таван на руския петрол, който ще бъде подкрепен от вторични санкции срещу купувачи, които не са съгласни с ограничителните мерки на правителството на САЩ.

Освен това, според изданието, властите могат да блокират достъпа на Русия до плащания за износ на петрол и да принудят банките да превеждат пари за внос на руски петрол по разплащателни сметки, където финансите се съхраняват до изпълване на определени обстоятелства. По този начин властите на Руската федерация ще могат да изразходват получените пари само за закупуване на стоки от първа необходимост.

“САЩ могат да прекъснат част от достъпа на Русия до плащанията за петрол. Вашингтон би могъл да направи това, като издаде регламент, който изисква от чуждестранните разплащателни банки да прехвърлят пари в разплащателни сметки, ако искат да избегнат санкции”.

Кремъл обяви мярката за чиста кражба

Киев арестува руски активи за над 1 млрд. долара

Песков подчерта, че Москва ще се бори с тях, ще защитава активите и интересите си.

Украинските власти арестуваха финансови и други активи на Русия и Беларус на обща стойност над 1 милиард долара, предаде ТАСС позовавайки се на изданието “Вести”.

Директорът на украинското бюро за икономическа сигурност Вадим Мелник каза, че тези активи не трябва да работят за “страната-агресор”, те трябва да принадлежат на Украйна и да са от полза за държавата.

Според него изземването на руски и беларуски активи е осигурено от икономическото бюро.

Става въпрос за 100% корпоративни права и активи на минно-обработваща фабрика, която добива титан-съдържащи суровини, както и за 17 800 мотриси на стойност около 507,7 милиона долара.

Арестувани са също специално оборудване на стойност около 7,4 милиона долара и активи на една от финансовите институции за 419,7 милиона долара.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече изземването на активи на Русия и Беларус в Украйна кражба.

“Това вероятно е продължение на самата линия, която наскоро стана модерна в редица държави – линията за действително кражба на чужди активи “, каза говорителят на Кремъл.

Големите в ЕС тестваха Русия с България и Полша

Бандитското „единство“ на Запада

Ростислав Ищенко*

Защо Москва не се страхува да се присъедини към десетки държави в НАТО, които са способни да въоръжат повече хора, отколкото живеят в Русия, и то с най-модерните оръжия? Защо санкциите на ЕС редовно се провалят, докато руските контрасанкции работят ефективно? И накрая, защо западните пропагандисти, колкото и ефективно да работят, колкото и пари да се харчат за рекламата си винаги губят?

Не, не защото сме толкова умни. И сред нас има достатъчно глупаци, а на Запад има много умни врагове. Защото ние сме честни и справедливи, а те са загрижени само за личното благополучие. И не зависи от обществено-политическата система. За Русия борбата за справедливост беше основното отражение както в царските, така и в съветските времена, и остава такава и в съвремието.

Политиката се основава изцяло на манталитета на хората. Ако хората вярват, че щастието ще дойде само след пълното унищожаване на всички чужденци на националната територия, тогава те се противопоставят на всички в световната политика, считайки за значими само собствените си интереси. Ако обаче един народ се разбира добре с други народи и народи на основата на непрекъснато действащ и непрекъснато обновяващ се национален компромис, тогава той изгражда своята международна политика, основана на необходимостта да се съобразява с интересите на всеки.

Затова Русия се стреми да запази международния ред, правилата на глобалната игра, дори когато Западът вече цинично ги нарушаваше. Компромисът винаги е по-добър от войната, а мирът, основан на взаимноизгодно споразумение, винаги е по-силен от мира, основан на едностранно потискане.

Колко умело Западът използва България и Полша като опитни хамстери

До завчера официалната позиция на ЕС беше, че “схемата на Путин” за конвертиране на евро в рубли за плащане на руския газ е в противоречие със системата от санкции, наложени от Запада срещу Русия и не може да бъде използвана. Отделни държави и компании се съгласиха да плащат в рубли, но ЕС остана на позицията си и заплаши отстъпниците с различни наказания. И накрая, Полша и България, чиито правителства са на най-късата каишка на САЩ, официално отказаха да плащат за газ в рубли и също бяха официално откъснати от доставките на руски газ. По-малко от седмица след това знаково събитие властите на ЕС взеха официално решение, че плащането на газ в рубли по “схемата на Путин” не нарушава никакви санкции и е напълно приемливо. Сега българи и поляци си смучат палците, а целият ЕС отваря депозити в рубли в “Газпромбанк”.

Може ли това да се нарече солидарна акция на мощен икономически съюз? Това е невъзможно. Това е елементарен експеримент върху живи хора (върху цели държави). Малките, слабите и зависимите бяха изтласкани напред, за да проверят дали Русия е готова да нарани член на ЕС. Оказа се, че е готова. След това големите и силни членове на ЕС, забравяйки за своите малки и слаби “съюзници”, се поклониха на Москва.

* Авторът е руски журналист и анализатор, бивш дипломат, специалист по Украйна

(Със съкращения, очаквайте продължение)