Вицепремиерът Сергей Борисов каза, че по време на специалната операция на въоръжените сили на РФ в Украйна е използван лазерният комплекс „Задира“. Заместник-председателят на правителството не разкри подробности за бойното използване на това оръжие, но каза, че системата е в състояние да поразява дронове на разстояние от 5 км с помощта на топлинно излъчване. Така „Задира“ буквално изгаря дрона. В допълнение към него днес арсеналът от лазерни оръжия на руската армия включва самоходно оръдие „Пересвет“ и средства за защита на самолети от поразяване на ракети с оптични глави за самонасочване. Според експерти в момента лазерните оръжия на въоръжените сили на РФ предоставят доста широка военна функционалност и в бъдеще трябва да станат по-мощни и по-компактни.

Руските войски по време на специална операция на въоръжените сили на РФ в Украйна използваха най-новата лазерна система „Задира“.  Това каза вицепремиерът на Руската федерация Сергей Борисов, изказвайки се на образователния маратон „Нови хоризонти“ на руското общество „Знание“.

Заместник-председателят на правителството каза, че целта под формата на безпилотни летателни апарати (БПЛА) на разстояние 5 км е била поразена от топлинна радиация, излъчвана от „Задира“.

„В рамките на пет секунди безпилотният апарат просто беше изгорен“, каза Борисов.

 

„Увеличаване на мощността“

 В коментар пред журналисти в кулоарите на маратона „Нови хоризонти“ Юрий Борисов отбеляза, че „Задира“ е различна от лазерния комплекс „Пересвет“, за който страната и целият свят научиха за първи път през март 2018 г. от посланието на руския президент Владимир Путин до Федерално събрание.

„Ако Пересвет заслепява, то новото поколение лазерни оръжия вече води до физическо увреждане на обекта, тоест до термично увреждане, изгаря го … Това вече е, както се казва, съвсем различен клас оборудване за борба с дронове, за да не харчим скъпи ракети като „Шел“ и „Тора“, обясни вицепремиерът.

Както добави Борисов, сегашната дистанция на ангажиране не е граница и може да бъде увеличена чрез увеличаване на специфичната мощност на комплекса.

От думите на вицепремиера следва, че „Задира“ се доставя на руските войски. Освен това, както каза Борисов, комплексът вече е използван по време на специална военна операция в Украйна.

Както отбеляза кандидатът на военните науки Сергей Суворов в интервю за RT, лазерните оръжия са технологично сложен продукт, но цената на един изстрел от него е значително по-ниска, отколкото от зенитно-ракетна система (ЗРС). Освен това лазерният лъч достига целта си почти мигновено и не може да бъде прихванат.

„Предимството на лазерните оръжия е, че те имат много висока скорост. Всъщност работи със скоростта на светлината. В момента лазерът няма такава разрушителна сила като например зенитната ракета, но е много по-ефективен, когато е необходимо да се деактивира оптиката или електрониката на самолета “, казва Суворов.

Подобно мнение за използването на „Задира“ за повишаване на ефективността на противовъздушната отбрана на Руската федерация в разговор с RT изрази военен експерт, бивш ръководител на зенитно-ракетните войски на специалните сили командването на руските ВВС Сергей Хатилев.

„Задира“ се показа добре в борбата с БЛА, но най-вероятно обхватът на приложение на комплекса е по-широк – това са други въздушни цели, които имат сравнително ниска скорост ”, предположи експертът.

За първи път за „Задира” стана известно по време на международния военно-технически форум „Армия-2017”. На нейните полета Министерството на отбраната на Руската федерация и Федералното държавно унитарно предприятие „Руски федерален ядрен център“ сключиха договор за изпълнение на експериментално проектиране (НИР) под името „Задира-16“.

Проектът включваше разработването на боен комплекс, базиран на нови физически принципи. От страна на военното ведомство Борисов постави подписа си – по това време той беше на длъжността заместник-министър на отбраната на Руската федерация.

През юни 2019 г. министърът на отбраната Сергей Шойгу, откривайки научно-практическа конференция с ръководството на въоръжените сили на РФ, каза, че в близко бъдеще армията и флотът трябва да получат „напълно нови, несравними оръжия“, базирани, наред с други неща, върху лазерна енергия.

В близко бъдеще армията и флотът ще получат напълно ново, несравнимо оръжие, базирано на хиперзвукови и лазерни енергийни технологии. Първите му образци вече са поставени на експериментално бойно дежурство “, каза ръководителят на руското военно ведомство.

 

По-рано военните обявиха планове да увеличат капацитета на „Пересвет“ и да го монтират на въздушна платформа. Към днешна дата резултатите от тази работа все още не са докладвани.

„В момента се работи за разработване на технологии за създаване на мощни лазери от различни видове. Работим и за увеличаване на капацитета на комплекс „Пересвет“. През следващите години се планира да бъде поставен на авиационен кораб“, каза заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Алексей Криворучко в интервю за „Красная звезда“ в края на 2019 г.

Министерството на отбраната не разкрива името на разработчика „Пересвет“, но през август миналата година Сергей Шойгу каза, че комплексът е идея на едно от предприятията на Саров (област Нижни Новгород).

През януари 2020 г. на сайта на Министерството на отбраната на Руската федерация беше публикувано съобщение относно плановете за оборудване на армията с „иновативни видове оръжия, базирани на нови физически принципи“.

Сред посочените приоритети беше създаване на тактически лазерен комплекс за унищожаване на БЛА и извеждане от строя на леко защитени надводни цели. Такава разработка се извършва в интерес на Сухопътните войски, Въздушно-космическите сили и ВМС.

„Комплексът ще има модулен принцип за изграждане на основните системи, което в бъдеще ще позволи поетапно увеличаване на мощността и обсега на поразяване на цели“, се казва в сайта на руското военно ведомство.

„Пересвет“ и „Лучезар“

Доскоро само самоходният комплекс „Пересвет“ беше известен на широката публика от гамата на бойните лазерни оръжия. В речта си на образователния маратон „Нови хоризонти“ Борисов каза, че системата се доставя серийно на части от въоръжените сили на РФ. По думите на вицепремиера лазерният лъч на това оръжие е способен да обезвреди спътници в орбити на височина до 1500 км. Други тактико-технически характеристики на „Пересвет“ не бяха разкрити.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация лазерната самоходка се използва от Ракетните войски на стратегическото назначение (РВСН). „Пересвет“ носи бойно дежурство в позиционните райони на мобилните ракетни комплекси „със задача да прикрива маневрените им действия“.

Известно е, че центърът на компетентност в областта на лазерните технологии в този град е Руският федерален ядрен център – Всеруският изследователски институт по експериментална физика.

През 2020 г. учените от това предприятие пуснаха първия модул на най-мощната лазерна система в света UFL-2M. Беше отбелязано, че с негова помощ ще бъдат възможни изследвания за определяне на възможността за създаване на нови енергийни източници и проектиране на нови видове ядрени оръжия.

Освен „Задира“ и „Пересвет“, руски специалисти създават още един нов модел лазерно оръжие в рамките на проекта „Лучезар“, който се изпълнява от военния иновативен технополис „Ера“ (Анапа). Продуктът е предназначен да деактивира оборудването за наблюдение на противника и се отличава с компактните си размери.

„Това е обещаващ малък мобилен комплекс, способен да неутрализира разузнавателните устройства, съдържащи CCD матрици, чрез функционално унищожаване на радиацията от лазери. Характеристика на този комплекс е разработеният обектив, който позволява да се удря оборудване за наблюдение “, се казва на уебсайта на Министерството на отбраната на Руската федерация.

Също така, според Министерството на отбраната на Руската федерация, напоследък е извършена работа за оборудване на стратегически, тактически и армейски самолети с лазерни системи. Те предпазват носителите от удари от ракети земя-въздух и въздух-въздух с оптични глави за самонасочване.

Както обясни Сергей Хатилев, през последните 5-10 години Русия постигна значителен напредък в развитието на бойните лазерни технологии. Междувременно експертът обърна внимание на необходимостта от по-нататъшно усъвършенстване на оръжията от този клас.

„В бъдеще лазерните оръжия, разбира се, трябва да бъдат по-компактни и по-мощни. Нуждаем се от нови източници на енергия, по-вместими и способни да работят дълго време. Тези проблеми възпрепятстват наистина широкомащабното разгръщане на лазери на различни носители. Въпреки това, ние разбираме важността на разработването на такива технологии. Виждаме, че в Русия се работи интензивно за подобряване на характеристиките на лазерното оръжие “, заключи Хатилев.

(От Russia Today, автори Алексей Заквасин, Максим Лобанов)