Още утре България ще попита Брюксел дали Германия и Италия отварят сметки в рубли, без това да нарушава европейските санкции, заяви пред бТВ министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му страната ни има техническа възможност да плаща за газ в руската валута, но ще изчакаме становището на Еврокомисията.

Преди дни стана ясно, че Германия и Италия ще плащат на Москва, като отворят сметки в рубли. Енергийният министър коментира, че „нивото на солидарност и обединеност трябва да е минимално високо. Ако има изключение, ще ги прегледаме и ще видим какви ще са ефектите върху цялата система“.

Заради отказа да имат сметка в рубли България и Полша бяха първите страни, на които Русия спря газа. Финландия също е ссъс спрени доставки на синьо гориво от „Газпром“.

По-рано пред Нова ТВ Николов заяви, че България има техническа възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове.

„Енергийната ни система разполага с достатъчен ресурс, за да може да няма чувствително поскъпване на тока и парното“, каза той.

Министърът обясни, че имаме възможност да плащаме в рубли, но ако всички други детайли са по нормален начин и „Булгаргаз“ не се подлага на риск.

„Булгаргаз“ има задължение – чисто търговско, да заявява съответните количества от договора. Благодаря на екипа на Българския енергиен холдинг и на всяко едно дружество под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна свобода да взимат решения. След проверка е установено, че от българска страна се спазват всички изисквания по договора с „Булгаргаз“. Това се прави с една цел – България да запази позицията си на лоялен и дългосрочен партньор„, каза още Александър Николов.