Наглостта на регистрираната в Швейцария компания с български собственици NEXO е на път да премине всякакви граници! От въпросната фирма от няколко месеца упражняват неистов психически тормоз върху сайта wow-media.bg с натиск да бъде прекратено писането за фирма NEXO, независимо, че по презумция именно в това е работата на свободната журналистика във всяка една държава.

Нека припомним, че преди малко повече от 6 месеца главният прокурор на щата Ню Йорк Летисия Джеймс, излезе с информация, публикувана в американската онлайн медия theblock.co, според която фирмата NEXO нарушава определени законови правила на територията на Ню Йорк. Въпросната публикация намери публично място чрез друга българска медия, като wow-media.bg единствено препечата въпросния материал. Именно тук трябва дебело да подчертаем, че wow-media.bg не е автор на нито един от материалите, посветени на NEXO, като и в двата случая разследванията и информациите са препечатани или от американски медии, или от публикации в Twitter, или пък от други български медии сред които Bird.bg.

Въпреки всички тези факти от NEXO не спират да скачат на главата на свободната журналистика, указвайки безпрецедентен тормоз върху собствениците на wow-media.bg, заплашвайки ги косвено по телефона от ПР-ката на компанията или изпращайки заплашителни писма от адвокатска кантора, обслужваща NEXO на територията на България.

Тук ние отново много дебело искаме да подчертаем, че няма да се поддадем, нито на натиска, нито на заплахите от собствениците на фирмата, защото наше автентично право и дълг като журналисти е да осведомяваме широката публика по всички теми и особено по тези, представящи чувствителен интерес, касаещ пряко финансите на българските граждани. С лошия пример, който имаме от фараонката Ружа Игнатова и нейната компания OneCoin и след скандала, който намери отзвук по цял свят, българската журналистика е длъжна да наблюдава през лупа подобни фирми, чиято законова дейност далеч не е обоснована ясно, включително и България. Още повече, че през последните месеци дали покрай топлите си връзки с управляващите от “Продължаваме промяната”, или по някаква друга причина, NEXO наводнява онлайн пространството със свои реклами и затрупва столицата със свои билбордове. Тази мащабна рекламна кампания говори, че очевидно от компанията възнамеряват да развиват и разширяват своята дейност на територията на нашата страна. Факт, който ни задължава като журналисти в детайли да наблюдаваме всяка стъпка на въпросната компания и своевременно да уведомяваме нашите читатели, дори при най-малкото подозрение за нещо нередно.

Ние може да гарантираме, че правим всичко това съвестно и няма да се поддадем на безпрецедентния натиск и заплахи от собствениците и адвокатите на NEXO. В случай, че те открият клевета в нашите думи, ние сме готови да се явим в съда и да защитим своите интереси и тези на нашите читатели.

За нас представлява изключителна форма на наглост опитите от страна на NEXO да запушат устата на свободната журналистика в България. Отсега обаче държим да уведомим отсрещната страна, че номерът им не само няма да мине, но разследванията по темата ще продължат. В този смисъл ние абсолютно подкрепяме както американските си колеги, така и колегите от Bird.bg и другите български медии, отразяваващи дейността на NEXO в чужбина и у нас.

Отдолу прилагаме последната закана за съд от адвокатската кантора, представляваща NEXO в България, от която сами може да видите, че преобладава основно самохвалство и класически нотки на натиск и заплаха.

Ето писмото от адвокатска кантора “Вълчев & Борисов”: