Известна столична адвокатка е проверявана от МВР за укриване на доходи и има образувано дело в  Дисциплинарния съд на Софийска адвокатска колегия за нарушения на закона за адвокатурата и етичния кодекса на адвокатите. Това разкриват пред агенция ПИК клиенти на адвокат Невин Рамаданова, които твърдят, че са потърпевши от далаверите на юристката.

Невин Рамаданова е завършила през 2012 година специалност „Право“ в УНСС – София, а в края на 2013 година получава и удостоверение за правоспособност, подписано от тогавашния министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Клиенти на адвокат Невин Абилова Рамаданова твърдят пред ПИК, че тя е намерила миловиден начин за укриване на доходи в София, като не е обявявала пряко на клиентите си адвокатски хонорари, а им е фактурирала общи консултантски услуги от фирма за търговия с бебешки дрехи.

„Фелп консулт“ ЕООД, фирмата през което минават парите, е собственост на свекъра й Фикри Шукриев Рамаданов и е с минимален основен капитал от 2 лева, като не е известно да има сключена застраховка за професионална отговорност към доверителите на адвоката. В търговския регистър дружеството е вписало за предмет на дейност предоставянето на редица услуги, сред които обаче липсват юридическите. Също така не е известно Фикри Рамаданов да има юридическо образование. За него се знае, че е заемал длъжности от лесничей до регионален шеф на горите в Кърджали.

Не е ясно защо адвокат Рамаданова, която е добре позната в Кърджали като снаха на бившия шеф на Горското, ползва именно неговата фирма за прикритие на адвокатските си хонорари и ощетява клиентите си като неоснователно им начислява ДДС, без самата фирма да има ДДС регистрация, което обрича клиентите й да не могат да ползват данъчен кредит, а тя самата автоматично си увеличава прихода с 20%, твърдят пред ПИК нейни клиенти принудени да платят солиден ДДС, който после не могат да си възстановят.

Законът за адвокатурата забранява вписан адвокат да е страна по трудово правоотношение, но любопитен факт е, че адвокат Рамаданова е работила едновременно на два трудови договора, като при единия си работодател е била ръководител транспорт, което юристи коментират с недоумение с многозначителна усмивка.

Потърпевши твърдят още, че консултантските й услуги включват и съдействие за не съвсем регламентирано издаване на работни визи на лица от страни извън Европейския съюз.

Не е ясно дали мащабната и съмнителна дейност на адвокат Рамаданова се извършва със знанието и покровителството на нейния свекър, но това предстои да се изясни в хода започналите срещу нея проверки от Софийска дирекция на МВР и образуваното дело в Дисциплинарния съд на Софийска адвокатска колегия за безспорните нарушения на закона за адвокатурата и етичния кодекса на адвокатите.

Предстои сезиране на прокуратурата за редица нейни действия извършвани едновременно като адвокат и юрисконсулт, както и използването на физически лица без тяхно знание и съгласие пред отговорни институции с цел регистрации и получаване на нерегламентирани доходи.

източник:pik.bg