Искаше ми се да поговорим и за лицемерието на некъпаните от площада. За стипендиантите на чужди фондации и полезните идиоти. Защото се наслушахме на всякакви приказки как не било морално да се купува, макар и по-евтино газ от „Газпромекспорт“. Тоест, ние казваме, че Франция и Германия, Италия, Австрия не са морални, а само България е морална. В същото време ние вземаме от еврофондовете парите, които тези неморални държави: Франция, Германия, Италия, Австрия внасят там. Що са лицемерие е това? На всичкото отгоре ние пак вземаме руски газ, само че с посредници с 30% по-скъпо.

Васил Велев, председател на Асоциацията на Индустриалния капитал в България (АИКБ), в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Кажете ни каква е ситуацията с бизнеса към днешна дата когато цената на природния газ продължава да върви нагоре?

– За да стане ясен по-добре размерът на бедствието, нека да видим числата. Средносрочната стойност на един мегаватчас природен газ преди година-две беше 30 лева за мегаватчас, за месец август е близо 300. И според котировките на борсата, тази цена ще върви даже нагоре. Тоест, имаме 10 пъти, десетократно увеличение. Това какво означава? Да го съпоставим с работните заплати, за да е ясно на хората – излезе съвсем наскоро информация за брутната средна работна заплата за второ тримесечие у нас – тя е 1 730 лева, и имаме 2.3 милиона наети лица. Като умножим тези две числа, става близо 4 милиарда лева плащани за работна заплата всеки месец. А увеличението на цената на природния газ, което е, от 30 на 300, тоест, тези 270 лева, като ги умножим по потреблението, което е 32 милиона мегаватчаса годишно, се получава 8.6 милиарда. Тоест, две месечни работни заплати всеки работещ ще плати под някаква форма за една година за разликата в цената на природния газ. Това е за тези, които казват: „Това нас не ни засяга, защото ние не потребяваме газ“ примерно. Засяга ги, защото те ще усетят това чрез цените на стоките, чрез парното и топлата вода цената, да не говорим за тези, които пряко потребяват газ – ще усетят това чрез задържане на заплатите, чрез съкращения а персонала. Тоест, всеки работещ българин за една година ще плати 2 средни брутни заплати за увеличената цена на природния газ. Това е ситуацията в момента, ако тя се запази такава. А изгледите са в средносрочен план да се запази, даже да се утежни.

Ако се утежни още тази ситуация, можем ли да говорим вече за затваряне на предприятия, за фалити и за съкращение на служители и работници, и в какъв размер биха били те?

– Да, за съжаление, първите предприятия, които започнаха да затварят, са тези от химическата индустрия. „Неохим“ вече затвори, плюс съкрати част от персонала. Следващите са в металургията. Вие си представете едно металургично предприятие, ако е плащало 500 000 за газ, сега трябва да плати 5 милиона за един месец. Стъкларската промишленост – там предприятията плащат от порядъка на 1 милион по-рано, сега трябва да платят 10 милиона. Откъде да ги вземат? Не могат да прехвърлят в цената тази огромна разлика. Керамиката, целулоза и хартия, оръжейни, хляб. Ами един голям хлебозавод потребява в порядъка на 100 000 лева по-рано, сега трябва да плати 1 милион. Какви 20% ДДС на хляба, като цената на газа е увеличена не 20%, а с 1000? 250 хиляди работни места така или иначе са застрашени. Това са предприятията, които потребяват големи количества природен газ. Плюс тези, които още толкова, използват природен газ за технологични нужди: за /…/ на метали, за боядисване, сушене. И още толкова пък, които ползват и за отопление. Ще отрази това и безспорно на цените на парното и топлата вода. Те са сметнати сега с това увеличение от 40% при цена 120 лева за мегаватчас на природния газ, а тя цената е 300. Очевидно трябва да се направи от 1 октомври ново ценово решение на КЕВР. А за да е 40% увеличението при цена 120 лева, се използва и 1 милиард субсидии от Фонда за сигурност на електроенергийната система, където повече пари за субсидии няма. Тоест, цената на топлоенергията, на парното и топлата вода би следвало да се утрои, за да може да се покрият разходите на топлофикациите и те да не фалират и да спрат работа изобщо. За да не се утрои, трябва да се субсидира. А откъде пари – не е ясно. Защото за разлика от електроенергията тук тези пари изтичат по тръбата или по кораба. Аз пак повтарям, 2 средни работни заплати ние надплащаме за тази разлика в цената на природния газ. Едната заплата заминаваше по-рано за Русия, сега заминава за Америка в по-голямата си част, и другата заплата заминава за останалите вносители на природен газ в Европейския съюз. Това е ситуацията. Плюс няколко стотин милиона за комисионни за тези, които правят сделки пак с руски газ, но през посредници с 30% по-висока цена.

Посредници и по-високи цени на газа. Казахме какви са рисковете, какъв е изходът? Беше създаден от служебния кабинет енергиен щаб, който да се опита да се справи с проблемите. Чуваме, че и работодателите и профсъюзите са поканени да участват в търсене на изход. Има ли такъв?

– Всъщност, този щаб до момента с наше участие не е заседавал. И ние тази седмица ще поискаме настойчиво той да бъде свикан с наше участие, за да търсим решения. Защото какво беше оправданието, че няма заседание засега – че се събира информация за потреблението на газ от бизнеса, колко предприятия потребяват колко газ и т.н. Цялата тази информация е има в „Булгаргаз“. Цялата тази информация всеки месец се внася в КЕВР. Има от порядъка на 140 предприятия, големи предприятия, които са свързани директно към газопреносната мрежа, и още от порядъка на 25 газоразпределителни дружество и топлофикации, съответно пък газоразпределителните дружества са свързани по-малките и средни предприятия. Колко потребяват те месец по месец се знае, защото те го купуват, плащат, има статистика назад във времето, има текуща информация на база на сключени договори. Защо това трябва да се събира отново от работодателските организации да се бави това заседание на въпросния щаб?

Да, ние търсим представители на щаба, ще ги поканим.

– А междувременно се провежда скандален търг.

Какъв?

– При цена 250 лева, която имаме по договора с „Газпромекспорт“, се обявява търг и се търси цена 380 лева. И се отчита като огромен успех, че е намерена цена от порядъка 350 лева, при цена 250, която имаме по договор, по който не взимаме газ, но след това ще трябва да го платим, защото има такава клауза в нашия договор с „Газпромекспорт“, във всеки дългосрочен договор има такава клауза: „вземи или плати“ – това, което не сме взели, 80% от него трябва да платим. И това е една сума при тези цени далеч надхвърляща 1 милиард евро. Не стига, че сега плащаме скъп газ, но после ще трябва да го платим и втори път, защото не сме го взели този, който е по договора дългосрочният с „Газпромекспорт“.

Да, това вчера го чухме и от Румен Петков, който също обясни какви неустойки трябва да плащаме. Именно заради това ние сме го поканили утре за разговор по газовата тема. Нещо много важно, което пропускаме, г-н Велев, ръстът на заплатите. При положение, че стоките на храните, на всичко от първа необходимост продължава да върви нагоре, ще могат ли работодателите да наваксат?

– Всъщност, ръстът на заплатите изостава, както се вижда от статистиката, от инфлацията, от ръста на цените. На годишна база второ тримесечие тази година към второ тримесечие миналата година ръстът на заплатите е 13.4%. А всъщност, ръстът на цените, инфлацията за второто тримесечие е от порядъка на годишна база пак с 2 процентни пункта по-високо, в порядъка на 15-15.5%. само за месец шести е 16.9, средно за тримесечието е от порядъка на 15.5. Тоест, 2 процентни пункта стоките са поскъпнали повече колкото са повишени заплатите. И това ще се задълбочава тази отрицателна тенденция, защото предприятията губят конкурентоспособност. Защото те трябва да плащат тези непосилни сметки за газ за разлика от техните конкуренти, даже погледнато в регионален план – ние плащаме над 150 долара за мегаватчас, съседна Сърбия – 45 долара. Тоест, 3 пъти по-малко. Унгария – 65, закръглявам числата, 65 долара за мегаватчас, в Гърция – 80 долара за мегаватчас. САЩ, Русия, Турция още по-добре. Тоест, тези предприятия в тези страни имат конкурентни предимства, което ограничава икономическата активност и свива продажбите. И това забавя развитието и води до упадък. Проблемите не само краткосрочни, те стават и средносрочни.

Да, така е.

– Не просто 2 работни заплати, платени за /…/ тръбен газ годишно, а това е загуба на конкурентоспособност и свиване на продажбите, и оттам на заплатите, заетостта и приходите в бюджета, и всичко останало. Ние затова настояваме за спешно свикване на този кризисен щаб. Трябва да разберем първо, ще има ли газ за всички, ако няма да има, защото до момента е ясно, че не е осигурен за последното тримесечие газ, даже и с прословутите 7 танкера има недостиг от 39.4% спрямо заявеното. Заедно с танкерите остават 39% от заявеното като недостиг за последното тримесечие. Трябва да знаем: ако няма да има газ за всички, на кой и в какъв ред ще бъде спирано подаването. Второ, трябва да знаем на каква цена ще има газ. Ако цената е по-добра от тази на „Газпромекспорт“, следва да се реши въпросът за неустойките по договора, да се уреди въпросът с „Газпромекспорт“. Това не може просто така да си замълчим, да си затраем, в края на годината ще дойде иск за тези над 1 милиард евро. Тоест, ние трябва да знаем дали ще има за всички, цената да е конкурентна, не по-висока от тази, която имаме по съществуващия договор с „Газпромекспорт“, и трябва да знаем как ще уредим отношенията си с този доставчик, за да не платим тези 1 милиард евро. И последно, трябва да знаем как ще компенсираме предприятията така, както компенсираме гражданите със субсидии за парно и топла вода, трябва да знаем как ще компенсираме предприятията, за да не загубят конкурентоспособност и да спрат. Това са все важни, тежки решения, които трябва да се вземат сега. Тук ми се искаше да поговорим и за лицемерието на некъпаните от площада.

Тоест? Какво имате предвид?

– За стипендиантите на чужди фондации и полезните идиоти. Защото се наслушахме на всякакви приказки как не било морално да се купува, макар и по-евтино газ от „Газпромекспорт“. Тоест, ние казваме, че Франция и Германия, Италия, Австрия не са морални, а само България е морална. В същото време ние вземаме от еврофондовете парите, които тези неморални държави: Франция, Германия, Италия, Австрия внасят там. Що са лицемерие е това? На всичкото отгоре ние пак вземаме руски газ, само че с посредници с 30% по-скъпо.

 Така е, да.

– И тук възниква и въпросът: докога ще бъде този изпълнителен директор на „Булгаргаз“ на поста си? Човек, дошъл от една фирма, търговец на газ, и още първия ден на поста си в „Булгаргаз“ прави сделки с нея, които увреждат интереса на „Булгаргаз“, на държавното публично предприятие, обществен доставчик – прави сделки със себе си, разменя фактури, купува евтин газ от частната си фирма, продава обратно скъп газ на „Булгаргаз“. За едни месец, смятаха експерти – 7 милиона са 2 фактури ущърб за предприятието. Смениха се маса областни управители и какви ли не постове, този пост, който отговаря за тези 9-10 милиарда на годишна база оборот, остава. И в същото време продължаваме да купуваме през посредници пак руски газ 30% по-скъпа. Беше показана фактура и от август месец.

Да, много въпроси повдигнахте…

– Тоест, петрол може да купуваме от Русия, даже издействахме удължаване на срока за спиране на доставките на петрол в България. /…/ , който е в /…/, половината от електроенергията, която потребяваме, е с произход АЕЦ „Козлодуй“. Тоест, произведена е от руско оборудване и руско гориво. Да спрем тогава половината денонощие да има ток, половината да няма. Това са абсолютни глупости, пълно лицемерие. Няколко стипендианта кресливи са намерили група полезни идиоти, и те се изправят срещу 2.3 милиона работници.

Наистина сякаш нещата са поставени по този начин, както и вие казахте, некъпаните срещу тези, които искат всички удобства на XXI век. Излиза, че тези, които си настояват за удобствата, са обвинявани в липса на морал и на ценности. Много въпроси се повдигнаха, на които очакваме отговори, защото идва есента, още повече идва и зимата, и тогава вече може би ще започнем да говорим за студеното, а не за морала и ценностите.

– Ама това е лицемерие, нали разбирате? Не можем да говорим за морал и да купувате същия неморален газ, ама с 30% по-скъпо, за да вземе някой комисионна. Тоест, ние плащаме стотици милиони повече, за да вземат едни хора едни милиони като комисионна.

Отсрещната страна изкарва друга теза. Най-важното обаче, което казахте, е да се състои заседание на въпросния кризисен щаб по отношение на енергетиката, на който да участвате и вие, работодателите, и синдикатите, и да се намери решение.

източник: агенция „Фокус“, интервю на Евелина Бранимирова