Людмил Йоцов, изпълнителен директор на „Булгаргаз“, назначен от Кирил Петков и Асен Василев без сериозен мотив за смяна на предишното ръководство на държавната компания.

След шоковото поскъпване на газа за август „Булгаргаз“ предлага ново поскъпване за септември. На сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране е публикувано предложението на държавното дружество за ново увеличение с 6 на сто до рекордните 315,61 лева за мегаватчас при това без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

При последното увеличение на цената на синьото гориво с близо 60 на сто за август от бизнеса заявиха пред „Труд“, че предприятията ще спрат работа заради непосилната цена на газа. През този месец синьото гориво се продава от „Булгаргаз“ срещу 287,89 лева за мегаватчас без данъци и такси.

Като основна причина за поскъпването бе посочена повишената цена на природния газ в резултат на войната в Украйна.

През август „Булгаргаз“ е включил в цената гарантираните още преди газовата криза количества азерски газ по дългогодишния договор, втечнен газ по два договора и купените миналата седмица през българската държавна газова борса на цена, по данни на пазарни участници от 322 лв./МВтч, което е под цените на европейските газови борси. Държавното дружество дава справка, според която договорите за септември на нидерланската борса TTF се сключват на цени около 205 евро/МВтч, с около евро по-скъпи са доставките на виртуална търговска точка в Германия, а на такава в Австрия цените са над 206 евро.

В заявлението са заличени данните за съответните количества азерски и втечнен газ. Оставени са само тези за борсовия – 11 300 МВтч дневно през целия септември или 1.070 млн. куб. м.

За втечнения е посочено, че доставките са сключени с условие за прехвърляне на слот за регазификация на количествата на гръцкия терминал Ревитуса. Такъв слот е осигурен от „Булгаргаз“, но при разтоварването на доставките времето за съхранението им на терминала е ограничено и дружеството не може да внесе чисто физически за толкова кратко по-големи обеми. На доставчика му трябва равномерно подаване на количествата през целия месец и затова е отправил запитвания към регистрираните и активни търговци в Гърция за извършване суапова сделка. Чрез такава „Булгаргаз“ ще продаде на виртуална търговска точка в Гърция количествата втечнен газ в периода, в който разполага с капацитет за регазификация и съхранение. След това ще изкупи обратно същите количества при условия за равномерна месечна доставка през септември.

В септемврийските доставки са предвидени и количества за нагнетяване в газохранилището в Чирен, чийто капацитет е запълнен 54.69 процента към момента.

Източници: „Медиапул“, „Труд“