Съд в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) обвини днес петима чужденци, заловени да се бият за украинските сили, че са наемници, и заяви, че трима от тях могат да получат смъртно наказание.

Британецът Джон Хардинг, хърватинът Векослав Пребег и шведът Матиас Густафшон, заловени в зоната на пристанището на град Мариупол, могат да бъдат осъдени на смърт съгласно законите на ДНР. Смъртното наказание може да им бъде наложено по обвинение за опит за завземане на властта със сила и заради участие във въоръжен конфликт в качеството им на наемници.

Други двама британци – Дилан Хийли и Андрю Хил, също бяха обвинени, но не са заплашени от екзекуция. Никой от петимата подсъдими не се призна за виновен. Съдът заяви, че процесът ще продължи в началото на октомври. Първият от тях е обвиняван само в това, че е наемник, а вторият, че е уреждал наемници за Украйна.

Хърватското външно министерство заяви в отговор на обвиненията срещу Пребег, че „Хърватия отхвърля обвинението и не го смята за обосновано и законно, защото противоречи на международното право и международните конвенции за отношението към задържани цивилни и военнопленници“.

Донецките власти през юни осъдиха на смърт двама британци и един мароканец, заловени да се бият на страната на украинските сили срещу Русия, по обвинения в опит за насилствено завземане на властта и наемничество.

В Русия от 1997 г. има мораториум срещу смъртното наказание, но нещата не стоят така в двете сепаратистки територии в Източна Украйна.