Несериозно е министър, който е допускал шест месеца заместникът му неправомерно да използва някакъв имот да има претенции към мен

Има притеснителна ситуация за ползването на имоти по времето на г-н Рашков, включително и такива, които са почивни бази и в които трябва да отсядат служители на МВР, а има данни да са ползвани за други цели. Подробно ще бъдат огласени тези информации, в момента тече проверка. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му имотите са ползвани за частни партита, за частни нужди. Там са канени хора, които не са служители на МВР.

В сградите на МВР са канени хора, които не са служители на МВР. Според министъра отговорност за това носи „тази г-жа със сериозни пропуски в работата“, визирайки скандална служителка на Рашков.

„Има данни за служители, които не са служители на институцията, а кой ги е допускал, трябва да отговарят отговорните лица“, каза той и отново препрати въпроса към служителката, която „отговаряше за тила, за обезпечаването на полицията с автомобили, материални бази, храна“.

По думите на Демерджиев, има съмнения за предопределени обществени поръчки. „Очаквайте аз да го оповестя, когато приключат проверките, когато излязат резултатите“, заяви той. „Има данни за доставени храни с изтекъл срок на годност“, каза още той. „Работим много бързо, предполагам, че след дни ще завършат тези проверки“, увери той.

Демерджиев коментира и обтегнатите отношения с предшественика си Бойко Рашков.

„За мен е необяснимо един министър да не знае къде се намират и къде живеят заместник-министрите му. Това е позицията на Рашков. При встъпването си като министър и назначаването на политическия кабинет съм питал всеки един човек къде се е настанил и изрично съм дал указания никой да не си позволява отклонения от законовите изисквания“, каза още Демерджиев.

„Несериозно е министър, който е допускал шест месеца заместникът му неправомерно да използва някакъв имот, да има претенции към мен, който съм встъпил (б.р. в длъжност) вчера, да проверя всичко това“, добави той.

Ако г-н Рашков беше дошъл в МВР, подробно щях да му обясня всички причини за смените (б.р. на директора на „Национална полиция“ и на „Гранична полиция“), тъй като ние нямаме уволнени служители, имаме служители, които разместихме. Разместихме ги по причина, че преценката ни за професионалните им качества е такава, заяви още Демерджиев.

„Когато разговаряхме с г-н Рашков, преди да встъпя като министър, с него сме имали много добри отношения през цялото време, той сподели за конфликт, възникнал между него и двама заместник-министри в сегашния екип на МВР. Не мисля, че такъв личен конфликт може да бъде повод за 24 часа човек да си промени позицията на 180 градуса по начина, по който го демонстрира министър Рашков“, добави той.

Демерджиев допълни, че никога не е отказвал среща с него.

„Досегът ни, след като стъпих в длъжност, беше още на следващия ден, той се оплака от един инцидент – човек, най-вероятно с психични проблеми, беше влязъл в дома на негови съседи, изпратихме патрул, съдействах това да стане бързо, през цялото време имахме отличен диалог и за мен е изненада, че водим този диалог през медиите“, обясни служебният министър на вътрешните работи.

„Той ми се обади по телефона с оплакване, че е подал сигнал, мисля, че беше в 7-о РПУ. Звънна ми, защото според него има забавена реакция. Аз веднага се обадих. Той самият беше замесен в инцидента“, обясни министърът. При въпросния инцидент човек е бил влязъл в дома на съседите на Рашков, който след това тръгнал след него, за да го проследи, тъй като съседите му били много притеснени.

По думите на Демерджиев, Рашков изискал незабавно да му бъде съдействано и това било направено. „Ако оплакването ви е такова, че не са реагирали полицейските сили, обадете ми се, не се колебайте“, увери той.

„Той се оплакваше от тенденциозно бездействие, защото някой не иска да му помогне, защото вече не е министър“, уточни Демерджиев по отношение на Рашков.

„На следващия ден той можеше да дойде да поиска среща с мен, да постави тези въпроси, които го притесняват“, добави той.

Демерджиев заяви, че всеки, който си позволява да изкривява и манипулира изборните резултати, ще бъде плод на особено внимание на полицията.

„В никакъв случай полицията няма да преследва само такива прояви на ГЕРБ и ДПС и да си затваря очите пред проявите на други политически сили, които са в същия дух и водят до същите резултати“, каза той.

Вътрешният министър Иван Демерджиев обясни пред bTV какво ще бъде направено за повишаване на пътната безопасност след серията тежки катастрофи от последните дни. „Контролът ще се извършва от повече автомобили на КАТ, които ще се движат в потока“, каза той.

„Те ще отбиват автомобила, допуснал нарушение. Основната им цел ще бъде да способстват потока, съпътстващата цел – да санкционират“, добави той.

„Основната ни цел ще бъде превенцията“, подчерта Демерджиев. „Ще наситим цялата територия на страната с подходящо ротиране на екипите“, допълни той.

По отношение на организацията на изборите Демерджиев каза: „Направи се едно внушение, че екипът по изборите бил сменен. А този екип е назначен януари месец 2022 г.“

Той отново увери, че борбата с купения вот ще е основен приоритет на неговото министерство.

Източници: бТВ, epicenter.bg