Съдовият хирург д-р Антон Елкин от старозагорска частна болница е бил първият оказал помощ на пострадалите при катастрофата на сръбския автобус на автомагистрала ,,Тракия“ в неделя.

„Реално не съм пряк очевидец на катастрофата, каза той в предаването „Денят започва“ на БНТ. – Пътувайки към Стара Загора, на връщане от двудневна почивка на Черноморието, видях автобуса, който беше в канавката. Баха минали броени минути от инцидента. Имаше над 50-100 коли спрели в аварийната лента – хора, които помагат на пострадалите“, разказа лекарят.

Преди него там е имало и друг лекар, но той не знае името му и откъде е. Колегата му е започнал с доброволците да вадят хората от автобуса и да прави първоначални прегледи.

„До момента, в който пожарникарите пристигнаха бяхме успяли да извадим всички хора от автобуса, да започнем началните прегледи и постепенно да отсяваме най-леките случаи, спрямо най-тежките и критичните пациенти“, разказа д-р Елкин. Лекарят поставя точна диагноза за най-критичните и насочва те първи да бъдат транспортирани към болница.

„За хора, които не са свикнали с кръв и подобин гледки, ситуацията беше ужасно изглеждаща – деца, обляни в кръв, пищящи, бяха в шок от ужаса. Голяма част от тях бяха с леки травми и наравянания, но с разкъсни контузни рани на главата, което води до обилно кървене. Ужасът в очите на тези деца, води до ужас у хората, които преминаваха и много от тях се спираха и се включваха“, казва д-р Елкин.

Той добави, че е благодарен на всички, които са помогнали, а те не са били малко.

Вижте целия разговор във видеото