Военновъздушните сили унищожиха временен пункт за разполагане на морската пехота на ВСУ край Николаев, при което загинаха над сто души, а общите загуби на украинските войски в боевете в този регион възлизат на над четири хиляди души, съобщи руското министерство на отбраната.

„По направлението Николаев-Кривориждив високоточни ракетни удари на руските ВВС унищожиха пункт за временно разполагане на частите на 36-а бригада на морската пехота на ВСУ. <…> Общо над четири хиляди убити и над осем хиляди ранени са причинени от киевския режим само в тези две направления между 6 и 10 септември“, се казва в доклада на министерството.

Освен това в резултат на ударите по позициите на 92-ра механизирана бригада на украинската армия и 113-та бригада на ТЕРО в няколко района на Харковска област са загинали над 200 военнослужещи и са унищожени над 20 автомобила.

Междувременно „концентрирани огневи удари“ са нанесли поражение на частите на ВСУ в районите на Пристин, Болдиревка, Синиха, Била, Комаровка, Гороховатка, Купянск, Сенково и Подвисокое в Харковска област, съобщиха от Министерството на отбраната.

От 24 февруари Русия провежда военна операция в Украйна. Владимир Путин определи задачата ѝ като „защита на хората, които в продължение на осем години са подложени на насилие и геноцид от страна на киевския режим“. Според него крайната цел е освобождаването на Донбас и създаването на условия, гарантиращи сигурността на самата Русия.

По-рано председателят на новата военна и гражданска администрация на Харковска област Виталий Ханчев заяви, че властите са започнали да евакуират хората от Купянск, Изюм, Шевченково и Балаклея, и призова жителите да напуснат домовете си в зоната на военните действия. От Министерството на отбраната съобщиха, че войските от Балаклея и Изюм са прегрупирани в посока Донецк „за постигане на поставените цели на специалната военна операция за освобождаване на Донбас“.

Източник: РИА Новости