Рекорден скок с 50 места отбеляза Кипър в глобалния индекс за привличане на преки чуждестранни инвестиции. Той е и в топ 10 на страните, които възстановяват най-бързо притока на капитали след пандемията.

Кипър достигна 18-о място в глобалната класация за чуждестранни инвестиции /Greenfield FDI Performance Index/ за 2021 г., изкачвайки се от 68-о място през 2020 г., съобщи кипърската Агенция за насърчаване на инвестициите /“Invest Cyprus“/. Това е най-голямата промяна, регистрирана в тазгодишния индекс, подчерта тя.

Международната класация оценява 84 страни според привлечените от тях преки чуждестранни инвестиции пропорционално на размера на икономиката им.

Кипър е включен и в десетката на страните, които възстановяват най-бързо притока на капитали след пандемията.

През първата половина на 2022 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са се увеличили със 150% спрямо същия период на 2019 г., а ръстът на инвестициите в сектора на информационните технологии достига впечатляващите 600%, посочи финансовият министър Константинос Петридис. Според него значителното увеличаване на чуждестранните инвестиции в периода на пандемията допринесе за бързото възстановяване на икономиката, работните места и доходите, което е особено важно в сегашната бурна икономическа среда.