Русия трябва да изтегли бойната си техника от Запорожката атомна централа – това според съобщение на Елисейския дворец е заявил президентът на Франция Еманюел Макрон пред руския лидер Владимир Путин. 

От Кремъл разпространиха по-различна версия за днешния телефонен разговор между двамата, предаде БНР. 

Заплахата за атомната централа в южния украински град Енергодар произтича главно от руското военно присъствие в района – с този аргумент, според сътрудниците му, Макрон е призовал Путин да нареди изтегляне както на тежкото, така и на лекото въоръжение на руската армия от района.

В официалното съобщение на Елисейския дворец се посочва, че Макрон е осъдил продължаването на войната в Украйна и е призовал да бъде прекратена възможно най-скоро, да започнат преговори и да бъдат възстановени суверенитетът и териториалната цялост на Украйна. 

Макрон е настоял и за необходимостта от гарантиране на безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие. Той е припомни, че руската окупация е причината за рисковете, които днес грозят целостта на Запорожката АЕЦ.

Според съобщението на Елисейския дворец френският президент е поискал руските сили да изтеглят въоръжението си оттам и да последват препоръките на МААЕ, за да се гарантира безопасността на обекта. 

Еманюел Макрол е поискал Путин да гарантира, че споразумението, постигнато от Русия с Украйна и Турция, под наблюдението на ООН, се изпълнява по такъв начин, че изнесеното зърно да отива при най-нуждаещите се. 

В официалното съобщение от президентството се казва още, че Макрон ще остане в контакт с украинския президент Володимир Зеленски, с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия и ще разговаря отново с руския си колега през следващите дни, за да може да се постигне споразумение, гарантиращо безопасността на Запорожката АЕЦ. 

Кремъл обаче представя по-различна версия на телефонния разговор между двамата. 

Според пресслужбата на Путин двамата държавни глави са имали „подробен и откровен разговор за ситуацията в Украйна с акцент върху гарантирането на сигурността на Запорожката атомна електроцентрала“, както и че „редовните украински атаки срещу Запорожката АЕЦ са имат катастрофални последици и е необходимо да се повлияе на Киев“. 

„Руската страна обърна внимание на редовните украински атаки срещу съоръженията на АЕЦ, включително и хранилището на радиоактивни отпадъци.

Путин информира за мерките, предприети от руските специалисти за осигуряване на физическата защита на централата и подчерта необходимостта да се повлияе на властите в Киев, за да бъдат обстрелите незабавно прекратени“, се казва в изявлението на Кремъл. 

Според съобщението е била изразена „взаимна готовност за неполитизирано взаимодействие на ситуацията около АЕЦ с участието на МААЕ“. 

Кремъл посочва още, че Путин е подчертал пред Макрон, че „украинските сили за сигурност, използвайки оръжия, доставени от западни страни, продължават целенасочени масирани обстрели на гражданската инфраструктура на градовете в Донбас, в резултат на което страдат цивилни. 

Путин и Макрон са се договориха да продължат диалога, допълват оттам, като подчертават, че телефонният разговор се е състоял по инициатива на френската страна.

Запорожката централа бе изключена днес като предохранителна мярка след като външното ѝ захранване, както и обекти в самата централа, бяха повреждани многократно от артилерийски обстрел през последните седмици. По-късно от МААЕ съобщиха, че външното захранване, което осигурява охлаждането на единствения работещ реактор, е било възстановено. 

Според съобщението от Кремъл Путин е хвърлил вината за обстрела върху украинската армия и е предупредил за възможни „катастрофални последици“. 

Съобщенията от Кремъл и от Елисейския дворец са единодушни в едно – Макрон и Путин ще продължат дискусиите за обезопасяване на ядрената централа в следващите дни. 

В днешния разговор е бил засегнато и изпълнението на Истанбулското споразумение, което отвори украинските пристанища за износ на хранителни продукти в края на юли. 

След като през последните дни от Москва неколкократно критикуваха сделката, днес Макрон е призовал Путин да осигури продължаване на изпълнението ѝ. От своя страна руският лидер е поискал Еврокомисията да не създава пречки за износа на руски земеделски продукти за нуждаещите се в Африка и Близкия изток. 

По-рано министърът на транспорта на Франция Клеман Бон заяви, че утре ще подпише споразумение с Румъния за увеличаване на износа на украинско зърно по земя и вода за Европа и развиващите се страни в Средиземноморския регион, предаде Ройтерс. 

Агенцията се е сдобила с чернова на спогодбата, според която Париж ще сътрудничи в разработката на проект, целящ оптимизирането на работата в пристанището в град Галац, ще оборудва гранични пунктове в Северна Румъния, ще помогне за увеличаване на производителността в пристанището в Констанца, където има контейнери с украинско зърно. 

Франция също така ще помогне в изготвянето на средносрочна стратегия за осите по коридора между Румъния и Украйна и ще осигури оборудване за оптимизиране на морския трафик. 

Париж освен това ще осигури финансиране за първоначалната техническа експертиза и ще работи с Букурещ за определяне на нужните средства, които ще бъдат отпуснати в бъдеще. 

По-рано тази седмица президентът на Русия Владимир Путин заяви, че по-голямата част от украинското зърно, което се изнася, не отива в бедни, а в богати държави – твърдение, което днес френският министър на транспорта Клеман Бон отхвърли.

За последен път двамата президенти разговаряха на 19 август.

Източник: „Епицентър“