Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков ще инспектира строежа на газовия интерконектор с Гърция.

На връзката се разчита за диверсификация на газовите доставки към България, основно чрез увеличаване на получаваните количества от Азербайджан, както припомни вчера и служебният премиер Гълъб Донев:

„Интерконекторът, когато влезе в експлоатация, ние ще имаме възможност за още един източник за доставка на газ, т.е. ще диверсифицираме потоците и, разбира се, ще имаме малко по-добра цена от сегашния“.

В телевизионно интервю, в което допълни, че България не получава отговор от руската компания „Газпром“ на заявките за преговори и евентуално възстановяване на доставките.

 

На днешната инспекция на връзката с Гърция са поканени и всички строители на обекта, след като строителният министър не беше остана доволен от сроковете на изпълнение. До вчера Иван Шишков очакваше да бъдат отстранени всички пропуски, което ще бъде проверено днес, а до края на седмицата да бъде издаден и акт 15 на строежа.

Проверката ще започне от газоизмервателна станция Стара Загора.