Украйна трябва да защити от руски контраатаки огромната територия, която е отвоювала през последните дни. Това заявява украинският министър на отбраната Олексий Резников в интервю за британския в. „Файненшъл таймс“, цитирано от Би Би Си.

По думите му, контранастъплението на Киев, по време на което са отвоювани близо 3000 кв. км територии, е преминало „по-добре от очакваното“. „В резултат на контранастъплението се освобождава територия и след това трябва да я контролирате и да сте готови да я защитавате“, казва Резников.

Украинският блицкриг, наречен от Резников „снежна топка, търкаляща надолу по склона“, е най-голямото поражение на Русия от момента на пълномащабното ѝ нахлуване в Украйна на 24 февруари, отбелязва „Файненшъл таймс“.

По думите на Резников, украинските войски са уморени след шестдневното си настъпление, но духът е висок. „Това е знак, че Русия може да бъде победена“, добавя той.

Руски подкрепления може да започнат контраатака по линията за снабдяване на украинската армия, предупреждава министърът. Освен това, ако украинските войски напреднат прекалено много, те може да бъдат обкръжени от руски сили.

Източник: БТА