Заместник главният секретар на японското правителство Сеиджи Кихара заяви, че кабинетът трябва да предприеме необходимите мерки срещу резкия спад на йената, предаде Ройтерс.

„Що се отнася до резките, едностранни движения на валутата, ние ще следим отблизо развитието на ситуацията и ще трябва да предприемем необходимите мерки“, заяви Кихара в отговор на журналистически въпрос.

Неотдавна йената падна до най-ниското си ниво спрямо долара от 24 години насам, тъй като инвеститорите се фокусират върху увеличаващото се разминаване между рязкото повишаване на лихвените проценти от страна на американския Федерален резерв и обещанието на Японската централна банка да поддържа свръхниски лихвени проценти, отбелязва Ройтерс.

„Няма да коментирам паричната и лихвената политика, тъй като те попадат в юрисдикцията на Японската централна банка „, каза Кихара.

Той  допълни, че правителството е готово да предприеме действия „в не толкова далечно бъдеще“ за по-нататъшно отваряне на границите на Япония за чуждестранните посетители, като например премахване на дневния лимит на пристигащите в страната.