Ден след официалното откриване в Белград на общоевропейската проява на в защита на правата на ЛГБТ общността Европрайд 2022, сръбското вътрешно министерство забрани шествието, което е основното събитие на неколкодневната проявата, съобщиха организаторите, цитирани от сръбските медии.

Предвиждаше се Седмицата на гордостта да завърши с шествие в сръбската столица на 17 септември.

„Сръбската полиция забрани тазгодишното шествие EuroPride, като връчи официалното известие на организаторите“, се казва в изявление на Белградския прайд в социалните медии.

„Белград Прайд ще използва всички налични правни средства, за да отмени това решение“.

Освен международна конференция за правата на човека в рамките на проявата ще бъдат организирани и изложби, образователни, културни и развлекателни събития, а ще присъстват и много чуждестранни гости, дипломати, представители на чужди правителства, предаде БТА.

В събота, два дни преди официалното откриване на Европрайд, сръбският президент Александър Вучич каза, че министерството на вътрешните работи ще вземе окончателното решение дали шествието ще се състои и дали има условия за това, припомня сръбската секция на Би Би Си.

Прайд парадите бяха забранени в Сърбия през 2009, 2011, 2012 и 2013 г.

Те се провеждат успешно през последните девет години с полицейска охрана.

В неделя в сръбската столица бе организирано протестно шествие срещу провеждането на Европрайд 2022. Протестът завърши с молебен, отслужен от главата на Сръбската православна църква Порфирий.