Германският канцлер Олаф Шолц призова днес в телефонен разговор руския президент Владимир Путин да разпореди пълно изтегляне от Украйна на руските войски, които са в затруднено положение на фона на украинската контраофанзива, предаде Франс прес.

В продължилия 90 минути телефонен разговор, германският лидер „призова руския президент възможно най-скоро да бъде намерено дипломатическо решение, основано на прекратяване на огъня, пълно изтегляне на руските войски и зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна“, се казва в изявление на канцлерството.

На фона на трудностите, срещани на терен от руската армия, германският канцлер „подчерта, че евентуални нови руски стъпки за анексиране няма да останат без отговор и в никакъв случай няма да бъдат признати“.

Канцлерът поиска също от Путин „да се отнася към пленените бойци в съответствие с международното хуманитарно право, по-специално с Женевските конвенции, и да гарантира безпрепятствен достъп на Международния комитет на Червения кръст“, се уточнява в прессъобщението на канцлерството.

Русия, за разлика от Украйна, предоставя на Червения кръст достъп до военнопленници. Това отговори Путин в телефонния разговор с Шолц, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. „Отговаряйки на въпрос на федералния канцлер, Владимир Путин е отбелязал, че руската страна предоставя на Международния комитет на Червения кръст достъп до военнопленници, докато Киев не го прави“, се посочва в съобщение на пресслужбата след разговора между двамата лидери.

Ситуацията около Запорожката АЕЦ също е била обсъдена от двамата лидери, които са се договорили да поддържат контакт.

Канцлерът е изтъкнал „необходимостта да се гарантира безопасността на атомната електроцентрала“. В този контекст той е поискал „да се избягва всякаква ескалация и незабавно да се приложат мерките, препоръчани в доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)“.

Коментирайки ситуацията в европейската енергетика, Владимир Путин е подчертал, че „Русия е и остава надежден доставчик на енергийни ресурси, и изпълнява всичките си договорни задължения, а прекъсванията, например в работата на газопровода „Северен поток-1″, са предизвикани от антируските санкции, пречещи да се осъществява техническото му обслужване“, се казва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

По думите на Путин опитите да се хвърли върху Русия вината за проблемите за енергоснабдяването на Европа изглеждат много цинични, предвид спирането от властите на съответните страни на доставките на газ по маршрутите през Украйна и Полша, и отказа да се въведе в експлоатация газопровода „Северен поток-2“.

Накрая Шолц е поискал от руския президент изцяло да изпълнява споразумението за износ на украинско зърно и да не го „дискредитира“. „При обмен на мненията (с канцлера Олаф Шолц) за хода на реализацията на сключената на 22 юли в Истанбул сделка за зърното, Владимир Путин подчерта пакетния ѝ характер, разясни същността на безпокойството във връзка с небалансираната география на морските доставки на украинско зърно, само незначителна част от което отива в най-нуждаещите се държави“, се казва в съобщението на Кремъл. Освен това пресслужбата на Кремъл отбеляза, че „отсъства напредък по въпроса за премахване на препятствията за износ на руско зърно и торове“.

Шолц и Путин са се съгласили да поддържат контакти и в бъдеще, посочват от пресслужбата на германското правителство.

Междувременно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел се застъпи днес за продължаване на диалога с Путин. Пред Европейския парламент в Страсбург той посочи, че това е необходимо, особено по въпросите за избягване на ядрен инцидент и за да продължи износът на храни от Украйна.

Мирните преговори трябва да започнат с прекратяване на огъня, заяви Борел. Колкото по-рано започнат, толкова по-добре, добави той. По неговите думи това зависи от нападателя, а засега Путин не е отстъпил от поставените военни цели с нахлуването на Русия в Украйна. Борел изрази очакване бъдещият трибунал за военните престъпления в Украйна да работи по украинските закони, в рамките на международното право.

Путин очаква, че студената зима ще пречупи демокрациите, но трябва да продължим помощта за Украйна, призова Борел. Той допълни, че украинското правителство не е доволно от бързината, с която Международният валутен фонд разглежда молбата за финансова подкрепа. По неговите думи определената от ЕС помощ за девет милиарда евро не е достатъчна, за да посрещне всички първостепенни нужди на украинците.

Върховният представител отбеляза, че 45 на сто от руските технологии днес са засегнати от наложените санкции, а две трети от гражданските самолети в Русия са приземени поради липсата на части. Последиците от европейските мерки се виждат, обобщи той.

На Балканите има страни, където Китай и особено Русия имат влияние. Там подкрепата за присъединяване към ЕС е слаба и намалява. Това се дължи на изключително бавната скорост, с която оценяваме исканията за присъединяване на страните от региона – това води до разочарование от несбъднати очаквания. В политиката, както и в природата, не остава свободно пространство. Трябва да се стремим думите ни да бъдат последвани от дела, настоя Борел.

Той обясни с историята това, че руската гледна точка получава разбиране в Африка. Борел отбеляза, че СССР подкрепяше африканските движения срещу колониализма. Трябва да използваме тази възможност да осъзнаем по-добре каква роля трябва да има ЕС по света, посочи той и призна, че в Африка руската пропаганда е изключително силна.

Източник: БТА