Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще обяви някои от предложенията на Комисията, свързани с високите цени на енергията в годишната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Страсбург. Част от тях вече бяха оповестени неофициално.

В традиционната реч, която председателят на Европейската комисия представя пред евродепутатите през септември, Фон дер Лайен ще оповести намеренията на Комисията за следващите действия в отговор на войната в Украйна, енергийната криза и други предизвикателства пред ЕС, съобщават от Комисията.

Според агенция Ройтерс, тя ще се обяви за таван върху цената на тока, продаван от негазовите производители, от 180 евро на мегаватчас. Надценката ще се насочи за компенсации на бизнеса и потребителите, които са потърпевши от неговото поскъпване.

Ценовият таван ще важи и за ядрените, вятърните, соларните и лигнитните централи.

Планира се и солидарна вноска на нефтените, газовите компании и тези, които работят на въглища и реализират свръхпечалби.

В тази насока вчера бяха и изявленията на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон, която получи подкрепата на голяма част от евродепутатите.

Речта за състоянието на Съюза е знаково събитие в началото на всеки нов политически сезон в Европа от последните 12 години насам, припомнят от Комисията.

Паралелно с това нейният председател представя и писмо с намерения за законодателните инициативи, които предстоят през следващите седмици и месеци.